Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Pantsertreinroute

 

 • De route begint bij het gratis toegankelijke bezoekerscentrum Martinustoren. Hier wordt de geschiedenis en de natuur van het land van Maas en Niers aangestipt. De bovenste etage geeft een fraai uitzicht. Iets verderop ligt op de hoek Torenstraat-Niersstraat museum het Petershuis. De permanente tentoonstelling over het Duits lijntje is gratis toegankelijk. Naast het museum ligt het gemeentekantoor en de bibliotheek. Beiden van de beroemde architecten Alberts en van Huut. Via de bibliotheek krijgt men gratis toegang tot twee bijzondere permanente exposities: Miniatuur Spoorstad Gennep en Kenniskeuken WO2.

 

 • Aan het einde van de Niersstraat start de route met knooppunt 39. Via knooppunt 25 komt U bij knooppunt 51. Het ligt op het voormalige emplacement van station Gennep. De monumentale Loc 094 herinnert nog aan dit verleden. Evenals de drie informatielessenaars met veel historische foto’s: ‘Spoorstad Gennep’, ‘Draaiende Wielen’ en ‘Moutfabriek Aurora’. Op 10 mei 1940 vielen Duitse troepen Nederland binnen. Via list en bedrog kregen ze grensstation Gennep en de Maasbrug in handen. Zo kon een pantsertrein en een troepentransporttrein met 700 soldaten praktisch ongehinderd de Maaslinie passeren. De fietsroute gaat naar knooppunt 2. Vanaf de Maasbrug ziet U rechts een grote bunker van de Maaslinie. Dit is een zogenaamde rivierkazemat.

 

 • Via de Maasheggen komt U bij knooppunt12. Vervolgens passeert U bij knooppunt 13 natuurgebied de kleine Vilt met een infopaneel over het Duitse lijntje. Richting knooppunt 70 fietst U over een straat genaamd ‘Kruispunt’. Deze herinnert aan de ongelijke kruising van de Maaslijn (Nijmegen-Venlo) met het Duits lijntje: Kruispunt Beugen. Hier lag het enige dubbelstation in Nederland, namelijk station Beugen Hoog en Beugen Laag. Vandaag de dag resteert enkel nog het voormalige spoorwachtershuis 45 (Kruispunt 20) en de voormalige woning van de stationschef (Kruispunt 5). Via de knooppunten 70, 71 en 74 komt u in Haps. Hier herinnert een seinpaal met een infopaneel over het Duits lijntje aan station Haps. De route gaat nu richting Mill. U rijdt via de knooppunten 75, 3, 49 en 48. Onderweg treft U twee infopanelen over het Duits lijntje. 

 

 • Knooppunt 56 ligt aan de rotonde. Hier komt de Langenboomseweg op uit. Aan de rechterzijde vindt U een uitgebreid infopaneel over de slag bij Mill, waarbij 400 soldaten gewond raakten of hun leven verloren. Er staat hier tevens een fraai oorlogsmonument. 
  Aan de overkant van het Defensiekanaal ligt museumkazemat 538. Dit ligt vlakbij het oorlogsmonument. Steek de Langenboomseweg over en volg het Defensiekanaal tot de 
  Aspergestelling. Onderweg komt U langs verschillende kazematten van de Peel-Raamstelling, allen rijkmonumenten. Het Defensiekanaal werd in 1939 gegraven als anti-tankgracht. Het dient tegenwoordig alleen voor de afwatering van de Peel, vandaar de huidige naam Peelkanaal. De eveneens rijksmonumentale Aspergestelling is de plek waar de pantsertrein ontspoorde. Overal ziet U aan de kazematten de sporen van de hevige gevechten. Da terug naar knooppunt 56.

 

 • Vanaf knooppunt 56 fietst U richting knooppunt 55. Bij de hoge schoorsteen bent U bij het voormalige emplacement van station Mill. Hier ziet U het voormalige spoorwachtershuis no 35 (Wanroyseweg 1.) Wanneer U hier tegenover de Parallelweg neemt, ziet U aan de rechterzijde respectievelijke het voormalige station Mill (met een Duits lijntje infopaneel), een speeltoestel dat herinnert aan de voormalige hogesnelheidslocomotief De Blauwe Brabander en een groot Duits lijntje monument. Dit is een kleine zijweg van de route. Keer terug en vervolg Uw route via de knooppunten 55, 67. 3. 75. 5 en 6. 

 

 • Bij knooppunt 14 passeert U het prachtige natuurgebied de Grote Vilt, een spontaan afgesloten Maasmeander. De route vervolgt via knooppunt 7 door de Maasheggen. Bij de Maas passeert U een van de rivierkazematten van de Maaslinie die de Maasbrug in 1940 bewaakte. Hier staat eveneens een infopaneel.

 

 • Via knooppunt 2 komt u bij knooppunt 51 uit. De Duits lijntje Rotonde, met de uit de grond stekende rails, verbeeldt de ondergang van het Duits lijntje. Eenmaal terug bij het beginpunt van de route via knooppunt 25 en 39 passeert U opnieuw museum het Petershuis met de permanente tentoonstelling over het Duits lijntje.

 

Dit is een Martinustoren route: www.martinustoren.nl

 • Martinustoren Gennep

Startpunt
Torenstraat 15, 6591 CD Gennep
Herkenningspunt
Martinustoren
Lengte
52 km
Knooppunten
39, 25, 51, 02, 12, 13, 70, 71, 74, 75, 03, 49, 48, 56, 55, 67, 03, 75, 75, 05, 06, 14, 07, 02, 51, 25, 39
Parkeren
In de directe omgeving is vrij parkeren: P-Melkstraatje en P-Martinushof

Route: 52 km

Het oude Siebengewald

Op dit punt staan we midden in het oorspronkelijke dorp Siebengewald. We spreken dan over de periode vóór de Franse tijd. Deze Bauernschaft strekte zich uit langs de Augustinusweg tussen de…

Lees meer
Knopen Lopen Egchel, wandelen in een Hertschap
12 km | Egchel

Andere routes

6 km

Wandelroute Venray

Venray

Lees meer
3 km

Helbeekroute

Plasmolen

Lees meer
10 km

Dorpsommetje 'Hèjs Rundje'

Heijen

Lees meer
34 km

Maasfietsroute (LF3) etappe 4: Roermond-Venlo

Roermond

Lees meer