Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Wandelen maasduinen

200 km knooppunten wandelen in de gemeente Bergen en Maasduinen.

Bergen is een gemeente met een overvloed aan natuurschoon, talrijke recreatiemogelijkheden, veel beeldende kunst en historische bezienswaardigheden.Samen met de plaatselijke dorpsraden heeft de gemeente een wandelroutenetwerk van ruim 200 kilometer ontwikkeld. Hiermee kunt u in etappes en in afstanden naar keuze op een ontspannen en sportieve manier nader kennismaken met al het moois dat de gemeente Bergen te bieden heeft.

Het wandelroutenetwerk

Het wandelroutenetwerk strekt zich uit over de hele gemeente Bergen - van Afferden tot en met Wellerlooi. Het bestaat uit wandelroutes en (dorps)ommetjes van verschillende lengtes, die aan elkaar zijn geknoopt. Het netwerk telt ruim 160 knooppunten, verspreid over maar liefst ruim 200 kilometer wandelpaden. Op het tabblad startpunten vindt u  locaties van de verschillende startpunten. Elk startpunt heeft een informatiebord en parkeergelegenheid.

De knooppunten

U bepaalt dus zelf uw route en het aantal kilometers dat u wilt wandelen. Het netwerk is in twee richtingen bewegwijzerd. Witte pijlen op rode bordjes begeleiden u van het ene naar het andere knooppunt. Binnen de bebouwde kom kunnen ook stickers op lantaarnpalen (witte pijlen op een rode ondergrond) u de weg wijzen. Op de informatieborden bij de startpunten staan de knooppunten en de tussengelegen afstanden aangegeven. Onderweg ziet u bij elk knooppunt op een paal een uitsnede van de wandelkaart, zodat u precies kunt zien waar u bent en in welke richting u uw wandeling kunt vervolgen.

QR-codes

Om uw wandelervaring nog rijker te maken zijn er QR-codes geplaatst op locaties langs de routes. Scan de code en laat u verrassen door fascinerende verhalen en extra informatie over de omgeving. Leer meer over de historie van de verschillende dorpen, oude volksverhalen en legendarische personen. Bijvoorbeeld over de Alvermannetjes uit Afferden of Jan de Duvel uit Well.

De info-bordjes met de QR-codes vindt u op de knooppuntenplaatjes, zoals het voorbeeld hieronder

qr cod op paaltje


Uitleg over QR codes

Wat is een QR code

De letters QR zijn een afkorting van Quick Response ("snelle reactie"). De code werd ontwikkeld om snel decodeerbaar te zijn. De betreffende webpagina (url) wordt gecodeerd tot een QR-code, die staat op een bordje. De gebruiker richt zijn cameratelefoon op de QR-code, en neemt hiervan een foto of filmt hem realtime.

De code wordt door een QR-lezer in de telefoon omgezet in een URL, waarna in de webbrowser van de telefoon de bijbehorende website wordt getoond. Deze methode bespaart de gebruiker het moeizaam op een telefoon intypen van een URL.

Hoe lees ik een QR code?

Mocht je camera niet standaard QR codes scannen gebruik dan speciale, gratis software op je mobiele telefoon:

Android smartphones (Google play store)

Iphone / Ipad (Aple store)

Contact

Mocht je vragen, ideen of sugesties hebben of misschien constateer je wel een fout of probleem. neem dan gerust contact met ons op. Kijk voor contactgegevens op onze contactpagina.

Startpunten

De routes kunnen gestart worden vanaf de volgende startpunten:

Afferden

Bleijenbeek
Dorpsstraat naast nr 31

Aijen

Kampweg
Kruising Parellelweg met Op de Paal

Bergen

Kruising Kerkstraat met Oude Kerkstraat

Nieuw Bergen

Parkeerplaats Mosaique
Parkeerplaats houtenspeeltuin aan Ceresweg
Parkeerplaats Eendenmeer (West)

Siebengewald

Kruising Gochsedijk met Nieuweweg
Kruising Gochsedijk met Beekheuvel (nabij visvijver Vislust)
Nieuw Erf (in de buurt van nr 15)

Well

Parkeerplaats bij Leukermeer, Bosserheide 3
Grotestraat tegenover Veronique, langs kapel
Leukermeer

Wellerlooi

Catharinastraat met kruising Westerweg
Rijksweg ter hoogte van Op de Hamer
Dorperheideweg