Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

De Veulense Waterenroute

Hieronder een korte beschrijving van wat er langs deze route te zien is.

Startpunt is tegenover de Veulense kerk, nabij de bushalte / picknickbank. Vanaf hier heeft u een mooi zicht op de kerk van de Heilige Antonius van Padua. Deze is in 1949 geheel in Romaanse stijl gebouwd door de Gebr. Janssen. Op het kerkplein staat een oorlogsmonument ter herinnering aan de deportatie van 14 Veulense jongemannen naar Duitsland.
In de herfst van 1944 keerden allen behouden weer!

Knooppunt 21: Hier heeft u een kijk over de laaggelegen weilanden. Dit gebied vormde vroeger de Veulense Wateren.

Knooppunt 4: Als u hier linksom terugkijkt, ziet u het landhuis de "Jaegerhof" liggen. De oprijlaan is omzoomd door Kastanjebomen. Het huis is gebouwd door Theodoor Jaeger.
Rechts voorbij de Kastanjeboom laan passeert u hoeve "De Gouden Leeuw". De boerderij behoorde vroeger bij hotel "De Goude Leeuw" in Venray.

Knooppunt 5: U loopt nu langs de Oostrumse beek stroomafwaarts. De beek ontspringt in het Peelgebieden en stroomt langs Veulen, Leunen en Oostrum om uiteindelijk bij Geijsteren in de Maas uit te monden. Als u goed oplet ziet u onderweg een beverburcht.

Knooppunt 17: De Houbenweg is vernoemd naar de Veulense Wethouder Ger Houben. Lid van B&W van 1919 tot 1939 van de Venrayse gemeenteraad. Hij was medeoprichter van de Boerenbond en Boerenleenbank van Leunen, nu bekend als Rabobank Venray-Horst.

Knooppunt 7: De Kooiweg dankt zijn naam aan de hier vroeger gelegene schaapskooi.

Knooppunt 8: Omdat het gezin Reintjes-Versteegen de Tweede Wereld Oorlog heelhuids mocht overleven, werd in 1960 uit dankbaarheid aan de "Onze Lieve Vrouw van Fatima" hier een kleine kapel gebouwd.

Knooppunt 8: Aan de overkant van de splitsing ligt Boerderij 't Platteland, een lange gevelboerderij die herbouwd is in 1948.

Knooppunt 13: In de bossen voor u gelegen, vindt u nog de zichtbare contouren van vroegere loopgraven van de Duitse gevechtslinies.

Knooppunt 36: In dit bosgebied de "Breeheide" bevindt zich het waterpompstation de BreeHei. In het bijbehorende waterwingebied wordt het grondwater gemengd met Maaswater.

Knooppunt 12: U loopt nu langs de Lollebeek, die zijn naam dankt aan het grote ruilverkavelingplan, die eind zestiger jaren werd uitgevoerd onder de naam "Lollebeek".

Knooppunt 11, 10, 21 t/m 3: Hier heeft u een kijk over de laaggelegen weilanden. Dit gebied vormde vroeger de Veulense Wateren.

Knooppunt 2: Links ziet u de boerderij ''Vollenbergpláts''

Startpunt
Veulenseweg 55, 5814 AD Veulen
Herkenningspunt
Knooppunt 1 staat nabij de bushalte tegenover de kerk
Lengte
13 km
Knooppunten
1, 2, 3, 21, 15, 4, 20, 5, 6, 17, 7, 8, 16, 13, 37, 36, 35, 12, 11, 10, 21, 3, 2, 1
Parkeren
op het kerkplein of bij de bushalte

Average of 2 reacties.

Ingediend door imagro op ma, 10/03/2016 - 15:32

Permalink

Naam
l.smulders
Beoordeling
Bericht
Ik geef deze beoordeling omdat de route vrij saai is, en weinig afwisseling heeft, teveel over de bestaande wegen gewandeld moet worden en sommige delen van de route niet begaanbaar zijn.
De route is een beetje over de datum.

positief is dat het vrij rustig is.

Ingediend door KnopenLopen1sLeuk op vr, 07/23/2021 - 16:47

Permalink

Naam
Carina en partner
Beoordeling
Bericht
Gezellige/mooie picknicktafel met banken bij het beginpunt. Deze route is strompelen over slootkanten met hoog opgestapeld gemaaid gras. Er is nauwelijks sprake van een wandelpad. (23.7.2021)

Route: 13 km

Huiskapel Hasselt

In 1914 of 1915 werd deze huiskapel gebouwd voor Mgr. J. Willemsen.  Willemsen verbleef ten tijde van het uitbreken van de 1e Wereldoorlog in Leuven. Het was voor hem niet mogelijk terug te…

Lees meer
Schaopsdrift en schouwpad
7 km | Merselo

Andere routes

13 km

Wandelroute Maascorridor

Blerick

Lees meer
17 km

“Pluk de dag” fietsroute

Heijen

Lees meer
13 km

Mooiste wandelroute

Sevenum

Lees meer
2 km

Het Reindersmeer in 2,5 kilometer

Well

Lees meer