Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Romeinen en Keramiek

  • Dit is een route van bezoekerscentrum Martinustoren, www.martinustoren.nl voor meer informatie.
     
  • De route start bij het gratis toegankelijke bezoekerscentrum Martinustoren. Het bezoekerscentrum stipt de historie en natuur van het land van Maas en Niers aan en biedt u een mooi uitzicht. Via de Torenstraat en Niersstraat komt u bij het begin van deze knooppuntenroute, fietsknooppunt 39. U komt dan voorbij museum het Petershuis, dat een fraaie permanente expositie heeft van zowel keramiek als van Romeinse vondsten. Er is onder andere een maquette van de Romeinse villa van Plasmolen en van de Romeinse brug Middelaar-Cuijk te zien. Vanaf fietsknooppunt 39 gaat de route richting fietsknooppunt 38. U passeert de ruïne van het Genneper Huys, eens een machtige burcht. 

 

  • Richting fietsknooppunt 48 ziet u op de rotonde in Milsbeek het voornaamste keramiekmonument van dit dorp: Stone Hands. Sinds bijna een eeuw heeft keramiek in Milsbeek een centrale plaats. Denk hierbij niet alleen aan de baksteenindustrie en de bloempotfabricage. Ook vanwege de keramiekkunst is Milsbeek in Europa bekend, met name vanwege de jaarlijkse keramiekmarkt 'Keramisto'. Over de Milsbeekse pottenbakindustrie kunt u meer vernemen in museum de Oude Pottenbakkerij. Vlakbij de route ligt aan de Oude Baan een andere voormalige pottenbakkerij, de Olde Kruyk, tegenwoordig een atelier van twee keramisten. Iets verder ligt aan de route het monument Eerbetoon aan de pottenbakkers.

 

  • Vanaf fietsknooppunt 48 gaat de route via fietsknooppunten 37, 24 naar 42. Net voor fietsknooppunt 42 verwijst een bord u naar de Romeinse villa. Deze ligt vlakbij in het bos en is een van de grootste Romeinse villa’s in Nederland. Na fietsknooppunt 42 komt u in het toeristische dorpje Plasmolen. Hier zijn in het verleden Maasduinen afgegraven en is door zandwinning de Mookerplas ontstaan.

 

  • Via fietsknooppunten 41, 45 en 44 komt u bij het veer Middelaar-Cuijk. Bij de afgravingen heeft men een Romeins grafveld gevonden tussen knooppunten 41 en 45. Zie het paneel. Vlakbij knooppunt 44 lag de Romeinse brug die omstreeks 350 na Christus gebouwd werd. Op de plek waar tegenwoordig de Cuijkse Martinuskerk staat, was destijds een Romeinse vesting met de naam Ceuclum. In de oude Martinustoren is museum Ceuclum gevestigd met veel vondsten uit die tijd.

 

  • In Cuijk gaat de route vanaf fietsknoooppunt 4 via 69, 71, 70 en 12 naar het fraaie Maasheggenlandschap. Het eeuwenoude landschap is uniek in West-Europa. Het is door meidoorn- en sleedoornhagen in kleine percelen verdeeld. Door het aparte ecosysteem zijn hier een aantal zeldzame planten- en diersoorten te vinden. Bij fietsknooppunt 2 ziet u de oude Maasbrug liggen, die met de Limburgse en Brabantse vlag versierd is. 

 

  • U komt via fietsknooppunt 51 bij fietsknooppunt 25 op het gezellige Jan Lindersplein. Hier is een bezoek aan de Keramiekmuur de moeite waard. Deze is door keramisten voorzien van keramieken die historische gebouwen in het centrum weergeven. Uiteraard staat hier ook een beeld van de beroemdste zoon van Gennep, St. Norbertus. In het historisch centrum kunt u deze gebouwen bekijken. Dit is tevens het einde van deze fietsroute

 Dit is een Martinustoren route: www.martinustoren.nl

Martinustoren Gennep

Startpunt
Torenstraat 15, 6591 CD Gennep
Herkenningspunt
Torenspits van Bezoekerscentrum Martinustoren
Lengte
27 km
Knooppunten
39, 38, 48, 37, 24, 42, 41, 45, 44, 04, 69, 71, 70, 12, 02, 51, 25, 39
Parkeren
Vrij parkeren in de directe omgeving: P-Melkstraatje en P-Martinushof

Route: 27 km

Luisterplek 94 - Middelaar in geestelijke nood

Na 17 september 1944 komt Middelaar in de frontlinie te liggen en wordt het leven er door de heftige beschietingen onhoudbaar. De bevolking van Middelaar moet evacueren. De exodus brengt de mensen via…

Lees meer
Rondje Maasduinen
32 km | Heijen

Andere routes

18 km

Van Kruispunt naar de Pelen

Meijel

Lees meer
53 km

Duits lijntje

Ottersum

Lees meer
15 km

Oude Kleigroeve Route

Tegelen

Lees meer
11 km

Een kleine work-out in Helden

Helden

Lees meer