Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Visvijver Vislust

Buurtschap Groote Horst

Siebengewald is een dorp dat ontstaan is uit verscheidene buurtschappen, die nooit helemaal aan elkaar gegroeid zijn. Bij de visvijver staan we tussen de Groote Horst, door de bewoners “de Hei” genoemd, en de rest van het dorp (de Grensovergang, of kortweg "De Grens") meer naar het oosten.

De Groote Horst of De Hei is een ruim 100 jaar oude ontginning, waar destijds verarmde inwoners van Groesbeek een karig bestaan als bezembinders konden opbouwen. Met het verdwijnen van de heide is ook het beroep van bezembinder inmiddels verdwenen; de naam leeft alleen nog voort in de carnavalsvereniging De Bessembienders.

Visvijver Vislust

In 1983 is de kleine vijver, die in verbinding staat met de grote vijver, voor het eerst in gebruik genomen. Deze vijver is dan na 7 jaar voorbereiding  eindelijk gereed. Totale grootte 1.2 ha.

In het jaar 2000  is er een samenwerkingsverband gevormd door HSV “de Heisnutters”, eigenaar van de bestaande visvijver en HSV “de Voorn”, uit Afferden om gezamenlijk de vijver te vergroten en zo meer viswater in de regio te creëren.  Het nieuwe samenwerkingsverband krijgt de naam Stichting 3VS ( Visstandbeheerscommissie Visvijver Vislust Siebengewald ). Deze stichting heeft in samenwerking met: AVG Heijen als uitvoerder, IVN voor advies en de gemeente Bergen, eigenaar van de grond die gebruikt is voor deze uitbreiding  (6 ha grond), omgevormd tot een nieuw vijvercomplex. Het gebied is open voor het wandelpubliek, onder voorwaarde dat men zich houdt aan de bepalingen zoals aangeven bij de ingangen van dit complex.

Het nieuwe vijvercomplex is in 2011 in gebruik genomen.

 De plas heeft naast visvijver en recreatiegebied een ecologische functie als schakel in een reeks natte natuurgebieden (Kendeldal, Heerenven) langs de grens.

De naam Groote Horst voert terug op een oude boerderij die tot het bezit van het klooster Gaesdonck behoorde. De naam horst wijst op een iets hogere, bewoonbare plek in een overigens nat gebied. De boerderij lag in het meest westelijke deel van de buurtschap, net voor de splitsing van de wegen naar Bergen en naar Afferden.

Adres
Gochsedijk 61
5853 AB Siebengewald
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.645539245778, 6.1001336738919

Dichtbij

Siebengewald
Siebengewald
De Hei Motorcamping
De Hei Motorcamping
Weys tweewielers
Weys tweewielers

Ontdek

Alvermannetjes op de Afferdse hei
Alvermannetjes op de Afferdse hei
Kasteel Well
Kasteel Well
Het oude kerkhof aan de Maas
Het oude kerkhof aan de Maas
Kleine Horst
Kleine Horst
Het oude Siebengewald
Het oude Siebengewald
Reindersmeer
Reindersmeer