PROFIEL

Gennep Spoorstad wandeling

De wandelroute start bij TOP Duits lijntje, nabij knooppunt 46.

Het Toeristisch Overstap Punt TOP Duits lijntje ligt op het voormalige emplacement van station Gennep. Wandel richting knooppunt 46. Heijenseweg 7 is de Voormalige directievilla Moutfabriek Aurora, een herinnering aan de industrialisatie die door het Duits lijntje op gang kwam. Links ervan liggen de Commiezenwoningen (Heijenseweg 9-13). Hier woonden de douanebeambten van grensstation Gennep. De Spoorwoningen Heijenseweg 17 en 19 zijn personeelswoningen die praktisch in originele staat gebleven zijn. Wandel terug naar knooppunt 46.

U gaat nu richting knooppunt 47. Bij de imposante Loc 094 vindt u een infopaneel over het Duits lijntje met veel historische foto’s. Voortgekomen uit dit treinverleden is de tram- en busverbinding Nijmegen-Venlo. Het paneel Trein-Tram-Bus bij het busstation aan de overkant informeert hierover.

De wandeling gaat verder over het Pagepark. Waar eens de werkplaatsen lagen, herinneren nu architectuur en straatnamen aan het spoorverleden. Verderop doorsneed het spoortraject de heuvels van de Maasduinen, de Maasduinendoorsteek.
Bij knooppunt 47 gaat u linksaf en wandelt over de Maasduinen naar knooppunt 60. De route richting knoopunt 75 loopt grotendeel over de Niersdijk. Hier ziet u de lieflijk meanderende Niers.

Lopend via knooppunt 75, 72 en 67 naar knooppunt 68, komt u bij museum het Petershuis. Het heeft een permanente Duits lijntje-expositie en is gratis toegankelijk. Naast het museum ligt het nieuwe gemeentekantoor en de bibliotheek. Beiden van de beroemde architecten Alberts en van Huut. Via de bibliotheek krijgt men gratis toegang tot een bijzondere permanente expositie: Miniatuur Spoorstad Gennep.

Wandelend naar knooppunt 48 passeert u het eveneens gratis toegankelijke bezoekerscentrum Martinustoren. Ook hier treft men informatie aan over het Duits lijntje.

Na het verlaten van het historische stadje gaat u via het knooppunt 69 en 58 richting de Maasbrug. Halverwege kunt u een afslag nemen naar de Loswal aan de Maas. Hier arriveerden jaarlijks tienduizenden bedevaartgangers per boot om met het Duits lijntje op bedevaart naar Kevelaar te gaan (zie paneel). Om bij de Maasbrug te komen loopt u vanaf knooppunt 58 enkele honderden meters richting knooppunt 45. De brug uit 1873 heeft bijzondere verhalen te vertellen. Vervolgens keert u terug naar knooppunt 58. De route gaat dan van knooppunt 58 naar knooppunt 24. U loopt nu evenwijdig aan het traject van de voormalige spoorlijn. Links van knooppunt 24 ligt een geliefde wijk in tuindorpstijl, het Voorhoevepark. Het wijkje werd door de N.B.D.S. voor haar personeel gebouwd en toont het sociale karakter van de onderneming. Het werd genoemd naar de president-directeur. Vanaf knooppunt 24 loopt u richting knooppunt 46. Op de hoek Spoorstraat - Brabantweg ligt de voormalige directievilla. De in de grond gestoken rails op de Duits lijntje rotonde herinneren aan de ondergang van het Duits lijntje, een spoorlijn met een bijzonder verleden. De wandelroute eindigt bij TOP Duits Lijntje.

Startpunt
Brabantweg-Heijenseweg , 6591 Gennep
Herkenningspunt
Locomotief / TOP Duits Lijntje
Lengte
8 km
Knooppunten
Top Duits lijntje – 46 – 47 - 60 – 75- 72 – 67 – 68 – 48 – 69 – 58 – richting Loswal – 58 - richting Maasbrug 45 – 58 – 24 – 46 – Top Duits lijntje
Parkeren
parkeren kan bij TOP Duits lijntje (Touristisch Overstap Punt)

De Musschenberg

Dit is een natuurgebied wat ligt op een hoge zandrug en prachtig gelegen aan de Maas bij Kessel-Eik.De naam Musschenberg heeft zijn naam te danken aan de vele vogels (ook mussen in het dialect) die…

Ontdek meer >
Wandelroute Vredepeel
14 km | Vredepeel

Andere routes

26 km

Eller Fietsroute

Ell

Ontdek meer
7 km

Ommetje Heumen

Heumen

Ontdek meer
19 km

Mountainbikeroute Plasmolen & Mook & Groesbeek

Mook

Ontdek meer
45 km

De Slag om het Reichswaldroute

Gennep

Ontdek meer