Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

fur Deutsch

Met deze 6  themaroutes maak je kennis met de mooie landschappen die deze grensregio te bieden heeft. Fietsen door de ongerepte natuur, ver weg van de hectiek van alledag? Over brede paden, door prachtige landschappen en langs interessante bezienswaardigheden? Trek er dan eens op uit in de Duits-Nederlandse grensregio.

Ontdek hoe uniek de natuur van het Reichswald, het Nationaal Park De Maasduinen en UNESCO-gebied de Maasheggen is. Bezoek de talrijke historische plekken en leer zo de geschiedenis van het gebied kennen. Geniet van de Bourgondische gastvrijheid en schuif aan voor een diner of een streeklunch in een van de vele horecagelegenheden. Laat u meeslepen door het verrassende culturele aanbod en de unieke evenementen in het gebied.

Kent u dat gevoel; je komt ergens langs en denkt ‘hier moet ik even stoppen’. ‘Dit moet ik vastleggen, zo mooi is het hier’?

Deze fietsroute heeft tal van dat soort plekken en voert langs bezienswaardigheden, mooie vergezichten en uitkijkmogelijkheden in bossen en langs water die bijzonder genoeg zijn om op een ansichtkaart te zetten. Stap onderweg eens wat vaker af, sta stil, geniet en leg vast dat moment.

Download de routefolder

In deze route vindt u niet alleen schatten die veel geld waard zijn of overvloed vertegenwoordigen, maar ook een schat aan natuur zoals de vergezichten langs de Maas, over de heidevelden of een schat aan zeldzame planten en dieren. En wat te denken van een schat aan stilte op een bankje of de aanblik van een schaapherder met zijn kudde, Misschien wel net zo zeldzaam. Tijdens deze tocht zijn er ook ‘wereldse schatten’ te bezichtigen. Na deze fietstocht is een ding zeker, u keert met een schat aan indrukken en uitgewaaid weer huiswaarts.

Download de routefolder

Zo’n 75 jaar na de beëindiging van WOII voert de Remembranceroute langs het oorlogsverleden van het grensgebied Land van Cuijk, Maasduinen en Niederrhein. Tijdens deze periode hebben de levenspaden van mensen uit Nederland en Duitsland elkaar gekruist en voor altijd ingrijpend veranderd. Over de grenzen heen verbindt deze route ons met elkaar, toen en nu.

Download de routefolder

Een heerlijkheid was het grondgebied van een Middeleeuwse heer die het recht had om orde te handhaven, recht te spreken en belasting te innen. Veel heerlijkheden waren in handen van de adel maar daarnaast ook van steden, om zo hun grondgebied te kunnen vergroten. Ga terug in de tijd en op ontdekkingstocht door de heerlijkheden in dit grensgebied.

Download de routefolder

Het Duits Lijntje is de naam van de voormalige spoorlijn van de Noord Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS) die liep van Boxtel in Brabant tot Wesel in Duitsland. Deze spoorlijn was echter niet zomaar een spoorlijn, maar maakte deel uit van een unieke oostwestverbinding tussen Londen, Berlijn en Sint Petersburg. Voor wie goed oplet, is het tracé op sommige plaatsen nog steeds te herkennen in het landschap.

Download de routefolder

Bijen zijn nuttige dieren en van onschatbare waarde. Deze bestuivende insecten zijn onmisbaar voor het groeien van bloemen, groenten, fruit en planten. Ze doen veel zelf: zoals het bouwen van een raat en het inrichten van de bijenruimte. Voor hun behuizing en voedsel zijn ze afhankelijk van mensen. Want helaas gaat het niet goed met de wilde bij, de helft van alle ruim 350 soorten is bedreigd. Gelukkig zijn er steeds meer gemeenten die zich inzetten voor de wilde bij en een ‘bijvriendelijke’ gemeente worden. Met extra aandacht voor bijaantrekkende bomen en struiken zoals wilgen en sleedoorns en zomers bloeiende bermen.

Download de routefolder

Dynamische grenzen bieden kansen voor toerisme

In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Goch, Kalkar, Land van Cuijk, Uedem en Weeze zijn zes grensoverschrijdende fietsroutes ontwikkeld.

Visit Land van Cuijk en het Toeristisch Platform Venlo-Maasduinen werken samen in de uitvoering.

logos deelnemers