Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Kasteelpark Ter Horst

Rond de ruïne van het kasteel Huys ter Horst ligt een parkachtig landschap dat vroeger bekend stond als het Moelbaerenbos, nadien werd aangeduid met de Kasteelse bossen en dat in 2009 is omgedoopt tot Kasteelpark Ter Horst. Het gebied heeft een recreatieve functie voor de gemeente Horst aan de Maas. Er liggen ondermeer sportvelden, een ruime dierenweide en een groot hotel. Ook vind je er het Zoemhukske. Naast recreatie vind je er ook nog volop natuur.                                                                                                                            

Het Zoemhukske is een praktijkcentrum voor de bijenteelt in de regio Horst aan de Maas en eigendom van de Imkervereniging Horst e.o. In dit gebouw is ook IVN De Maasdorpen gehuisvest. Het Zoemhukske wordt omgeven door een prachtige tuin met drachtplanten en is vrij toegankelijk. Zeker in het voorjaar en de zomer is het een bezoek meer dan waard.

Vóór Het Zoemhukske bevindt zich het startpunt van avonturenpad Ridders en Rovers voor kinderen. Dit avonturenpad wordt bewegwijzerd door houten spechten op een paal. Ook zijn op verscheidene plaatsen langs dit pad tot ware kunstwerken uitgezaagde boomstammen te zien. Deze markeren de opdrachten bij dit avonturenpad.

Hoewel het gebied een parkachtige aanleg heeft, is het groot genoeg om voldoende natuur  te herbergen. Er zijn flinke stukken bos met een relatief grote variëteit aan bomen en struiken. Het gebied kent verder een aantal waterbekkens die ontstaan zijn door zandwinning ten behoeve van de aanleg van de A73 en aan de westzijde wordt het park begrensd door de Groote Molenbeek. Dit zorgt voor veelzijdige en gevarieerde biotopen in de Kasteelse bosssen, Kasteelpark Ter Horst.

De toegankelijke structuur maakt het gebied daarbij heel geschikt voor natuur- en milieueducatieve activiteiten. Kasteelpark Ter Horst vormt dan ook de achtergrond voor menige activiteit van IVN De Maasdorpen. Dat de bossen daarbij altijd weer verrassingen opleveren, toonde bijvoorbeeld een paddenstoelenwandeling  weer aan, toen de deelnemers op grote velden Aardsterren stuitten, toch wel een bijzondere waarneming. Voor een foto-impressie klik hier.

Wil je het Kasteelpark Ter Horst verkennen, dan is de ruime parkeerplaats voor het Zoemhukske een goed startpunt. 

Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.46597051994, 6.0600302

Dichtbij

De Peelkabouters van Horst
De Peelkabouters van Horst
Hundje van Horst
Hundje van Horst
Drie gratiën
Drie gratiën

Ontdek

Sint Jansberg
Sint Jansberg
Kasteel de Borggraaf
Kasteel de Borggraaf
De Mookerheide
De Mookerheide
Het Heuloërbroek
Het Heuloërbroek
De Vossenberg
De Vossenberg
Zwarte Water
Zwarte Water