Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Knopen Lopen Grashoek

De wandelroute vertrekt via wandelknooppunt 11, nabij de kerk in Grashoek. Via Helenaveenseweg vertrek je in noordelijke richting. Al snel verlaat je de bebouwing en wandel je door een gebied met dennenbossen die worden afgewisseld met perceeltjes berken, plekken buntgras en enkele knoestige eiken. Het is stil in dit gebied. Op enkele vogels na laten de bewoners van het bos (waaronder ook reeën) zich niet zien.

Helenavaart

Je komt aan de rand van de Helenavaart. Ongeveer 140 jaar geleden werd dit kanaal gegraven. Dit diende voor de afwatering van het veengebied en als transportroute voor de afgegraven turf. Niet alleen het dorp Helenaveen, aan de overkant van dit kanaal, maar ook het kanaal zelf is vernoemd naar Helena, de vrouw van Jan van der Griendt. Hij was een van de ontginners van een groot gebied rond Helenaveen. 

De Helenavaart biedt bovendien ook de behuizing voor een groot aantal bevers. Met name nabij knooppunt 90 zijn duidelijk knaagsporgen aan de bomen te zien. 

Belgenhoek

De wandeling vervolgt over het pad langs deze vaart. Hierna belandt u via een paadje door mooie natuur, in een gebied met akkers en weide. Het gebied heeft een merkwaardige naam: Belgenhoek. Bij het graven van de Helenavaart waren een aantal Belgische arbeiders betrokken. Deze mensen waren in dit gebied gehuisvest. Daar komt ook de naam vandaan.

Verderop, langs een bospad, staat een natuurstenen zuil, die lijkt op een wegmarkering uit de Romeinse tijd. Het is een van de negen zuilen die in 2014 werden geplaatst om een mogelijk tracé van een Romeinse weg tussen Meijel en Sevenum aan te geven. 

Nabij knooppunt 73 vind je een monument als herinnering aan de Lancaster bommenwerper, die hier in 1943 werd neergehaald. Hierbij kwamen 7 bemanningsleden om het leven. 

Door een dennenbos kom je aan de rand van een weiland. Vanaf hier geniet je een prachtig uitzicht op de kerk van Grashoek.

Startpunt
Roomweg 47, 5985 NS Grashoek
Herkenningspunt
Kerk in Grashoek
Lengte
8 km
Knooppunten
11, 66, 84, 70, 68, 90, 89, 91, 86, 73, 74, 75, 10, 14, 15, 11

Average of 2 reacties.

Ingediend door imagro op ma, 03/19/2018 - 08:28

Permalink

Naam
Linda
Beoordeling
Bericht
Mooie, verrassende en gevarieerde route. Goed aangegeven.

Ingediend door KnopenLopen1sLeuk op vr, 12/11/2020 - 15:53

Permalink

Naam
Carina
Beoordeling
Bericht
Leuke gevarieerde route, voldoende bankjes onderweg om rustig van de omgeving te genieten

Route: 8 km

Maasheggen

Het Maasheggenlandschap is een eeuwenoud landschap dat uniek is in West-Europa. Het is gelegen tussen Mook en Bergen, maar aan de Brabantse kant van de Maas heeft het de landbouwmechanisering het best…

Lees meer
Kunstroute Peel en Maas
24 km | Kessel

Andere routes

4 km

Rondje Leubeek in natuurgebied Leudal

Nunhem

Lees meer
47 km

Mooder Maas

Venlo

Lees meer
32 km

Oude Maasarmroute

Meerlo

Lees meer
7 km

Kunstig ommetje

Sevenum

Lees meer