De Klaproos is het multifunctionele centrum in Siebengewald.
De Klaproos biedt capaciteit tot maar liefst 1.200 bezoekers, dus de ideale plek voor jouw feest! Liever gezellig en knus? Ook voor een kleinschaliger feestje bieden wij voldoende mogelijkheden. Het is mogelijk om zalen separaat af te huren en daarnaast breidt je jouw perfecte feest uit met heerlijke eet- en drink-arrangementen, aankleding, entertainment, en nog veel meer. Informeer naar de mogelijkheden en laat je verrassen!
Op zoek naar een leuke en praktische locatie voor jouw vergadering of bijeenkomst? De Klaproos biedt capaciteit van 5 tot 500 deelnemers voor diverse vergaderingen, seminars, bijeenkomsten en presentaties. Elke vergadering is te combineren met een ontbijt, lunch en/of diner. Daarnaast zijn alle faciliteiten op het gebied van meubilair, techniek en bediening op aanvraag beschikbaar.
De Klaproos biedt capaciteit tot maar liefst 1.200 bezoekers, dus de ideale plek voor jouw feest! Liever gezellig en knus? Ook voor een kleinschaliger feestje bieden wij voldoende mogelijkheden.
Voor het houden van uitvaarten en andere bijeenkomsten is De Klaproos de uitgelezen plek. Besloten kring of honderden zitplaatsen? Alles is mogelijk om een afscheid vorm te geven zoals het gewenst is.
Siebengewald is een dorp dat ontstaan is uit verscheidene buurtschappen, die nooit helemaal aan elkaar gegroeid zijn. Bij de visvijver staan we tussen de Groote Horst, door de bewoners “de Hei” genoemd, en de rest van het dorp (de Grensovergang, of kortweg "De Grens") meer naar het oosten.
De Groote Horst of De Hei is een ruim 100 jaar oude ontginning, waar destijds verarmde inwoners van Groesbeek een karig bestaan als bezembinders konden opbouwen. Met het verdwijnen van de heide is ook het beroep van bezembinder inmiddels verdwenen; de naam leeft alleen nog voort in de karnavalsvereniging De Bessembienders.
In 1983 is de kleine vijver, die in verbinding staat met de grote vijver, voor het eerst in gebruik genomen. Deze vijver is dan na 7 jaar voorbereiding eindelijk gereed. Totale grootte 1.2 ha.
In het jaar 2000 is er een samenwerkingsverband gevormd door HSV “de Heisnutters”, eigenaar van de bestaande visvijver en HSV “de Voorn”, uit Afferden om gezamenlijk de vijver te vergroten en zo meer viswater in de regio te creëren. Het nieuwe samenwerkingsverband krijgt de naam Stichting 3VS ( Visstandbeheerscommissie Visvijver Vislust Siebengewald ). Deze stichting heeft in samenwerking met: AVG Heijen als uitvoerder, IVN voor advies en de gemeente Bergen, eigenaar van de grond die gebruikt is voor deze uitbreiding (6 ha grond) omgevormd tot een nieuw vijvercomplex. Het gebied is open voor het wandelpubliek, onder voorwaarde dat men zich houdt aan de bepalingen zoals aangeven bij de ingangen van dit complex.
Het nieuwe vijvercomplex is in 2011 in gebruik genomen.
De plas heeft naast visvijver en recreatiegebied een ecologische functie als schakel in een reeks natte natuurgebieden (Kendeldal, Heerenven) langs de grens.
De naam Groote Horst gaat terug op een oude boerderij die tot het bezit van het klooster Gaesdonck behoorde. De naam horst wijst op een iets hogere, bewoonbare plek in een overigens nat gebied. De boerderij lag in het meest westelijke deel van de buurtschap, net voor de splitsing van de wegen naar Bergen en naar Afferden.
Het gebied rond punt 88 is van oorsprong natte, laaggelegen heide geweest, die pas laat ontgonnen is.
's-Winters was dit gebied vrijwel onbegaanbaar, buiten de iets hoger gelegen wegen die dan ook dijken genoemd werden.
Tussen de punten 85 en 69 liep vroeger de Schenckendijk, genoemd naar de familie Schenck van Nydeggen op kasteel Bleijenbeek.
Via deze dijk konden zij hun hoeve Flieray (bij punt 85) bereiken.
Ook de namen Gochsedijk, de oude weg van Afferden naar de grensovergang bij de Gaesdonck, en de Baalsedijk, van Bleijenbeek richting Baal en Weeze in Duitsland, herinneren aan deze tijd.
De huidige kerk van Siebengewald is een typische na-oorlogse “wederopbouw” kerk, met een betonnen constructie.
De oorspronkelijke kerk van 1869, die in de oorlog onherstelbaar beschadigd werd, stond aan het andere einde van de Boterdijk, waar het kerkhof nog ligt.
Siebengewald is een eigen parochie sinds 1863. Sinds 1823 maakte het dorp deel uit van de Parochie Afferden. Voor 1823 liep de parochiegrens dwars door het dorp: het oostelijk deel, langs de Augustinusweg, hoorde bij de parochie Hassum, het westelijk deel bij Afferden. Vanwege de grote afstand kozen veel inwoners er echter voor om de mis bij te wonen op het klooster de Gaesdonck.
Voor doop, huwelijk en begrafenis moest men echter wel naar de eigen parochiekerk. We vinden de oude inwoners dus terug in de kerkboeken van Afferden of Hassum, afhankelijk van hun exacte woonplaats.
Op de woning Boterdijk 64 staat PLEESSEN DIECK. Dit gedeelte van de Augustinusweg werd vroeger zo genoemd.
De Kloosterweg verwijst naar het voormalige klooster. Kloosterweg 15, waar de zusters van Onze Lieve Vrouw uit Tegelen woonden. Sinds hun vertrek halverwege jaren ’90 is alleen het voorgebouw blijven staan en verbouwd tot appartementen. Achter het kloostergebouw diverse seniorenwoningen.
Aan de Kloosterweg stond vroeger ook de meisjesschool, de Dennenschôl, waar de zusters les gaven. Zie een van de oude foto's.
Augustinusweg 24 is de voormalige Kapelanie, het huis van de kapelaan. Na 1956 kwam het vrij voor burgerbewoning. De naam SCHOOL betekent niet dat dit een schooltje was, maar is de achternaam van de huidige bewoners.
Op Augustinusweg 28 was tot 1985 een smederij gevestigd. Daarna, in de uitbouw links, enkele jaren de kindercrèche en nu al weer jaren is het een burgerwoning.
Het kruispunt Gochsedijk, Augustinusweg, Gaesdoncker Strasse en Hülmer Deich is een eeuwen-oude grensovergang.
Sinds 1817 loopt hier de grens tussen Nederland en Pruisen (later Duitsland). Daarvoor stond hier de slagboom tussen de Gelderse Heerlijkheid Afferden en het Kleefse Amt Goch.
De grens is tegenwoordig vrijwel onzichtbaar; onopvallende grensstenen markeren het verloop. De grens volgt de bomenrij aan de zuidkant van de Gochsedijk, steekt bij de oude slagboom de straat over en loopt vervolgens links van de Gaesdoncker Strasse tot aan de brug over de Kendel. De grens volgt dit riviertje voor het terrein van de Gaesdonck langs en loopt dan door het akkerland om verder noordelijk weer op de Augustinusweg uit te komen.
De Gaesdonck is een voormalig Augustijnenklooster dat nu dienst doet als middelbare school met internaat, het Collegium Augustinianum Gaesdonck.
Rond de viersprong staan verscheidene karakteristieke panden.
Café Jagershof kan bogen op een geschiedenis van meer dan 200 jaar als herberg.
Het woonhuis aan de andere kant van de Augustinusweg is het voormalige Nederlandse douanekantoor. De boerderij daar weer tegenover aan de Gochsedijk ligt in Duitsland. Het behoeft geen uitleg dat deze voormalige hoeve van de Gaesdonck voorbestemd was om in een smokkelroute opgenomen te worden. De voordeur lag enkele meters van de grens....
Het grijze pand aan de andere kant van de Hülmer Deich is het voormalige Duitse douanekantoor. Daartegenover, in het weiland aan de Nederlandse kant van de weg, heeft tot 1945 nog een café, genaamd Augustinus, gestaan.
Foto van herberg Augustinus, genomen vanaf de huidige slagboom.
Op de achtergrond de Gaesdonck. Het gebouw (met benzinepomp) staat in Nederland, de auto op de weg staat in Duitsland.
Hier vlakbij, aan de Duitse kant van de grens, lag tot 1945 het Huis Terpoorten. Nu rest er nog een boerderij met die naam. In de 14de eeuw woonde op Terpoorten de familie Greiff, een aanzienlijk geslacht uit Goch. Door overerving kwam het later in bezit van de adellijke familie Van Loë (van Slot Wissen bij Weeze), tot op de dag van vandaag.
De naam Greiff leeft in Siebengewald voort in de straatnaam Kreeftenheide. De familie bezat de Greiffse heide, waarvan de naam overging op het gehucht Kreftenheye. Hieruit is de straatnaam Kreeftenheide ontstaan.
Hier staan we aan de noordpunt van de oude Bauernschaft Siebengewald, die zich langs de Augustinusweg uitstrekte tot aan de Gaesdonck (knooppunt 79).
Vroeger werd deze streek Plees genoemd, een naam die op moderne kaarten niet meer voorkomt.
Voor 1800 was dit een soort drielandenpunt.
Noordwestelijk van de Flierayseweg lag de Flieray, een hoeve van de Heren van Afferden op kasteel Bleijenbeek.
Oostelijk lag Hassum in het Gochse Amt Asperden, en zuidwestelijk langs de Augustinusweg lag de Bauernschaft Siebengewald die bestuurlijk onder het verderweg gelegen Weeze viel.
Tijdens de Franse tijd zijn de heerlijkheden afgeschaft en in 1817 is hier de Nederlands - Pruisische grens getrokken in zijn huidige vorm.
Hier vlakbij, aan de Duitse kant van de grens, lag tot 1945 het Huis Terpoorten. Nu rest er nog een boerderij met die naam. In de 14de eeuw woonde op Terpoorten de familie Greiff, een aanzienlijk geslacht uit Goch. Door overerving kwam het later in bezit van de adellijke familie Van Loë (van Slot Wissen bij Weeze), tot op de dag van vandaag.
De naam Greiff leeft in Siebengewald voort in de straatnaam Kreeftenheide. De familie bezat de Greiffse heide, waarvan de naam overging op het gehucht Kreftenheye. Hieruit is de straatnaam Kreeftenheide ontstaan.
Op dit punt staan we midden in het oorspronkelijke dorp Siebengewald. We spreken dan over de periode vóór de Franse tijd.
Deze Bauernschaft strekte zich uit langs de Augustinusweg tussen de grensovergang en de Flierayseweg.
Het gebied, dat alleen de boerderijen en akkers langs de weg omvatte, viel bestuurlijk gezien onder de Heerlijkheid Weeze.
Het was niet met de rest van Weeze verbonden; het dorp vormde dus een exclave, gelegen tussen Afferden en Goch. Volgens een volkstelling rond 1800 woonden in dit Siebengewald ongeveer 80 mensen, in boerderijen links en rechts van de weg.
Ook Afferden bezat een exclave, verder oostelijk van de Augustinusweg.
In 1817 zijn de exclaves tegen elkaar geruild om een doorlopende grens te krijgen.
Na 1817 vormde de oude Bauernschaft de kern van het nu Nederlandse Siebengewald. Op de hoek met de Processieweg heeft de eerste school gestaan(zie bijgaande oude foto), en iets noordelijker de eerste kerk (waar nu het kerkhof nog ligt).
Als we langs de Processieweg kijken zien we het nieuwe dorp liggen, dat pas na de Tweede Wereldoorlog vorm gekregen heeft. De nieuwe kerk en school staan van hieruit gezien rechts, terwijl het commerciële hart meer links links ligt. Het ontbreken van een echte dorpskern is de belangrijkste oorzaak dat Siebengewald niet bepaald tot de mooiste dorpen van Limburg behoort.
Augustinusweg 2, het witte gebouw, is de voormalige kazerne. Hier woonden de "kamiezen", de douanebeambten, die de grens bewaakten en smokkelaars in de kraag moesten zien te grijpen.
Op Augustinusweg 6a stond het Café Lieske Ingenbleek. Voor vele oudere Siebengewalders een geliefde pleisterplek. Na het overlijden van de eigenaresse is het café afgebroken en werd het huidige huis gebouwd. Dit bedrijf van de Fam. Ingenbleek is gespecialiseerd in aardbeien (erdberen) en asperges (spargel). Het is een van de twee overgebleven bedrijven die zich nog richten op de teelt en verkoop van aardbeien.
Tot 2000 waren er vele boerderijtjes waar aardbeien en spargel verkocht werd, aan met name de Duitsers.
Op Augustinusweg 14 het Bouwbedrijf Roelofs. Dit van oorsprong familiebedrijf bood en biedt nog steeds werkgelegenheid aan Siebengewaldse bouwvakkers. Het heeft vele huizen gebouwd in het dorp en ver daarbuiten. Ook de kerk aan de Nieuweweg en het schoolgebouw aan de Boterdijk zijn door de mensen van Roelofs gebouwd.
In het huis op Augustinusweg 18 was de Coöperatie gevestigd. Een van de vele winkels die er vroeger in Siebengewald waren.