PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Voormalig Psychiatrisch Ziekenhuis St.Anna

Psychiatrie en Venray gaan al meer dan honderd jaar samen. De Krankzinnigenwet van 1884 is aanleiding om in Limburg een goede opvang voor psychiatrische patiënten te realiseren.

Het ontstaan 

In 1905 wordt begonnen met de bouw van het ‘krankzinnigengesticht’ Sint Servatius voor mannen. De opdrachtgever is de Generaal-overste Vader Amadeus Stockmans van de Congregatie der Broeders van Liefde uit Gent. Door toedoen van de heer Trynes, zakenman uit Venray, wordt in 1907 aan de andere kant van Venray ook gestart met de bouw van het Sint Anna ‘krankzinnigengesticht’ voor vrouwen. Gesticht door de Zusters van Liefde van Jezus en Maria uit Gent.

Architect Jozef César Haché gebruikte aangepaste kopieën van bouwtekeningen voor Huize Caritas in Melle(B). Het terrein binnen de omheining van het gesticht was 45 hectare groot. Rechts aan de oprijlaan, de St. Annalaan lagen 4 villa’s bedoeld voor de geneesheer en doctoren.

Op 1 december 1908 wordt de eerste patiënt op Sint Anna opgenomen. Een jaar later zijn dat er al 206. De officiële opening van Sint Anna vond plaats op 19 juni 1911. Het aantal patiënten bedroeg toen 320.

Architectuur

Alle gebouwen uit de begintijd zijn opgetrokken uit rode baksteen. De speklagen en baksteen decoraties zijn uitgevoerd in gele baksteen. Er is natuursteen gebruikt in de ornamenten, kozijnen en gevelversieringen.

Het administratiegebouw, in de volksmond klooster genoemd, ligt links van de entree van St. Anna en is gebouwd in 1907.

De kapel en het mortuarium zijn opgetrokken in neogotische stijl. Er is veel siermetselwerk en natuursteen toegepast. De kapel bestaat uit zes traveeën en heeft sinds een verbouwing uit 1928 een kruisvormig grondplan. De kapel is afgedekt met spitse zadeldaken en wordt bekroond door een slank, spits torentje. Dat soort toerentjes bekroont in België nog menige kapel van inrichtingen waar de zuster van Liefde werkzaam zijn. Het mortuarium heeft een klein kruisvormig grondplan. In de spitsboogvensters is veel natuursteen verwerkt. De keuze voor de neogotische stijl komt ook zeker voort uit het historisme.

De architectuur van het hoofdgebouw, de villa’s en paviljoens vormt één geheel en komt voort uit het eclectisme. De verschillende architectuurvormen zoals die zijn toegepast in de vele gebouwen op het terrein, harmoniëren schijnbaar moeiteloos met elkaar en vormen een fraai geheel.

De architectuur op St. Anna mag worden gekarakteriseerd als vriendelijk, innemend, soms zelfs verfijnd en zeer monumentaal.

De Tweede Wereldoorlog

Tot aan de tweede wereldoorlog was St. Anna een zeer gesloten gesticht met beperkte contacten met de inwoners van Venray (alleen Annakermis en processies). De tweede wereldoorlog verliep in de eerste jaren redelijk rustig. In juli 1944 werd er zelfs uitgebreid gefeest i.v.m. het 25-jarig dienstjubileum van dr. Schim van der Loef, de geneesheer-directeur.

In oktober 1944 had Venray zwaar te lijden onder de hevige artilleriebeschietingen van de geallieerden. Ze waren bedoeld om de laatste weerstand van de Duitse bezetters te breken. Ook St. Anna werd daarbij niet gespaard. Maandag 16 oktober worden er in een paar uur tijd 15.000 granaten op Venray afgevuurd. St. Anna ligt midden in het beschoten gebied.

“Het is alsof het einde van de wereld is aangebroken” schrijft een zuster in haar dagboek. De kelders van de paviljoens zitten vol met patiënten die in doodsangst verkeren. Diverse paviljoens worden volledig verwoest en er vallen vele doden en gewonden.

Tussen de bombardementen door vindt de evacuatie plaats naar zusterinstellingen in België en andere tijdelijke opvangplekken zoals o.a. de Karel I sigarenfabrieken in Woensel bij Eindhoven.

Het duurt jaren voordat St. Anna weer herbouwd is en alle patiënten weer een veilige plek krijgen.

Behandelingen

In 1952 wordt in een laboratorium in Parijs het Chloorpromazine ontdekt. Het eerste psychofarmacon dat onder de fabrieksnaam Largactil op de markt komt. Het betreft een groep van medicijnen die aangrijpen op het centrale zenuwstelsel en werkzaam zijn tegen psychische aandoeningen. Dit heeft een enorme invloed op de behandeling van de patiënten.
Voor het eerst is het mogelijk psychoses met waandenkbeelden, hallucinaties en verwardheid effectief te behandelen. Voor veel patiënten is het een wondermiddel.

Oude behandelingen verdwijnen en ook de instelling wordt opener. Steeds vaker wordt de psychiatrisch zieke extramuraal (buiten het gesticht) behandeld.

Van verleden naar heden

Hoewel de beide Belgische congregaties dezelfde stichter hebben, Kanunnik Petrus Josef Triest uit Gent, werken de beide gestichten St. Servatius en St. Anna nauwelijks samen. Er is een sterke scheiding tussen mannen en vrouwen en beide inrichtingen werken als zelfstandige organisatie los van elkaar.

Op St. Anna werken tot eind jaren vijftig, begin jaren zestig uitsluitend vrouwen, met uitzondering van enkele medewerkers bij de technische dienst en de boerderij. En natuurlijk de eerste geneesheer Dr. Goossens.

St. Anna was in meer dan een opzicht self-supporting. Het had een eigen boerderij en voorzag in eigen voedselvoorziening door veehouderij, land- en tuinbouw. Producten werden verwerkt in de eigen slachterij en bakkerij. Er was een wasserij en de diverse paviljoens en gebouwen hadden een eigen watervoorziening en verwarming. Er was al elektriciteit toen Venray zelf zich nog moest behelpen met kaarsen en petroleumlampen.

De bewoners gingen op het terrein naar de kerk en er was een eigen begraafplaats. Het hele maatschappelijke en sociale leven met al zijn rangen en standen en regels, speelde zich af binnen de omheining van het terrein.

St. Anna gaat in 1960 psychiatrisch ziekenhuis heten, de aanduiding gesticht verdwijnt.
Vanaf 1975 is het beleid met betrekking tot St. Anna gericht op afbouw en ontmanteling, er ontstaat een overgangsfase.

Eind 1976 vindt de fusie plaats met St. Servatius, het Psychiatrisch Centrum Venray (PCV) ontstaat. en afgesproken wordt dat op termijn St. Anna zal worden afgebouwd en dat op het terrein van St. Servatius het nieuwe psychiatrische ziekenhuis zal verrijzen.

Vanaf de jaren ’80 vindt deze grote verhuizing plaats en geleidelijk aan wonen er steeds minder patiënten op St. Anna.
De paviljoens komen leeg te staan, helaas treed hiermee in de loop der jaren ook het verval op. De locatie blijft echter bijzonder attractief voor diverse culturele evenementen. En door zijn parkachtige omgeving bijzonder geliefd voor een wandeling. De inwoners van Venray hebben St. Anna in hun hart gesloten en dat blijft zo.

Annapark, de toekomst

In het kader van herontwikkeling krijgt St. Anna de naam St. Annapark. Een nieuw tijdperk breekt aan.

Stichting Vincent van Gogh heeft een particuliere ontwikkelaar gevonden die het St. Annapark graag een nieuw leven, een nieuwe toekomst wil geven. De Renschdael Groep uit Horst is vanaf 2018 eigenaar van deze oude, oorspronkelijke en mooie locatie. 

Adresgegevens
Noordsingel 39
5801 GJ Venray
Openingstijden

51.5339282, 5.9763432

In de buurt

De Reden
Schouwburg Venray
De Reden
Schouwburg Venray

Ontdek

Luisterplek 200 - Verraderlijke doorn in het vlees
Luisterplek 221 - Een dag om nooit te vergeten
De boerderij in het veen - Boerenleven Milsbeek
Directievilla Moutfabriek Aurora - Duits lijntje
Evacuatiekruis Straelseweg
Oorlogsmonument Belfeld
Luisterplek 200 - Verraderlijke doorn in het vlees
Luisterplek 221 - Een dag om nooit te vergeten
De boerderij in het veen - Boerenleven Milsbeek
Directievilla Moutfabriek Aurora - Duits lijntje
Evacuatiekruis Straelseweg
Oorlogsmonument Belfeld
Memoriekruis aan Sportlaan Belfeld
Pastorie
Monument van Mariaklok
Molenradmonument
Lambertus Perolles, fotograaf - Vestingstad Gennep
Nierspromenade - Vestingstad Gennep
Beeldjes van bekende Venlonaren
Dorpspomp met fluiterskaas
Villa Sphagnum
Luisteren naar Fluisteren, klein - Kunst &Keramiek
Expositie Koninklijke Luchtmacht
Kapel Maria Onbevlekte Ontvangenis
Luisterplek 206 - Drama op de Maas
Goede herdertuin
St. Elisabethsmolen
Monsigneur Nolensplein
Gekke Maondaagfontein
De Nieuwe Molen - Boerenleven Milsbeek
Speeltuin Hagerweike
Romeinse graven
't Kasteelke
Miniatuur Spoorstad Gennep - Duits lijntje
Loswal - Liberation Route
Monument gebroeders Franken - Liberation Route
De legende van het Moocks Raampje
Hanna van de Voort
De Nieuwe Molen - Liberation Route
Vestingswerken Genneper Huys
Loc 094 - Duits lijntje
Voormalige boerderij met bakhuisje - Boerenleven
Drukkerij St. Michaël
Uitkijktoren Paardekop
Protestantse Kerk - Vestingstad Gennep
Joodse Begraafplaats - Liberation Route
Bezige Bij - Kunst & Keramiek
Venray War Cemetery
Station Mill - Duits Lijntje
Christus ontmoet zijn moeder
St. Martinuskerk Tegelen
Autoveer Grubbenvorst-Velden
Pottenbakkerij de Olde Kruyk - Kunst & Keramiek
Houtsculpturen & zitbank aan de Lollebeek
Kunstschatten Sint Lambertuskerk
De Houthuizer Molen
Wapenmonument Zwarteweg - Liberation Route
Nederlands Hervormde Kerk
Ursulinnenklooster Bisweide
Niersgolven - Kunst & Keramiek
De Gelderse Postwagen
Maasbrug Gennep - Kunst & Keramiek
Koe met vallend melkmeisje
Ellen Hoffmannplein - Liberation Route
Centrale Gedenkplaats
De Wijchense Molen
Waterstand Maas 1993
Kasteel d'Erp
De Goddelijke zaaier, gedenkteken Arnoldus Janssen
Reichswald Forest War Cemetry - Liberation Route
St. Michaëlkerk
Oude Martinustoren - Liberation Route
Highlanderbridge - Liberation Route
Napoleon
Floddergats
Domani (Dominicanenkerk)
Huize Schreurs
Pand Veltmans
Infokiosk staakbonen
Oorlogsmonument Sevenum
Luisterplek 6 - Bruggenbouwers (Liberation Route)
Munitiehuisje
Heilig Hartbeeld Peter Roovers - Kunst & Keramiek
Tiendschuur
Oorlogsmonument Antonio Barbaro
Vlakbroek
Oorlogsmuseum Overloon
Luisterplek 9 -Bevrijders als sterren uit de hemel
Huize Elka
Indë-monument
Toren op het kerkhof in Bergen
Loswal
Monument Lancaster ED 973
Het Ketelhuis
Aspergestelling - Duits Lijntje
Carillon
Sint Antoniuskapel
Watertoren
Het Haantje
Veldkapel met de verdwijnende Maria
Molenberg - Vestingstad Gennep
Spoorwoningen Van Brederodestraat - Duits lijntje
Nederlandse Oorlogsgraven Katwijk
Romeinse villa
Bevrijdingskruis Griendtsveen
Sluizencomplex Sambeek-Afferden
Luisterplek 10 - Duitse trein ontsnapt
Barmhartige Samaritaan - Liberation Route
Nieuwe Joodse begraafplaats
Wehrmachtshuisje
De Bergense Schaapskooi
Kasteel De Berckt
Heilig Hartbeeld
Onderduikersmonument Maasbree
Ruïne Gebroken Slot
Kapel van Onze Lieve Vrouw van de Vrede
Kenniskeuken WO2 - Liberation Route
Oorsprong
Bloedbeek
Kasteel Huis Oyen en Mariakapel
Sint Petrus- en Pauluskerk
Mijn ros verstaald
Kloostertuinen St. Agatha
Ruïne Poldermolentje - Boerenleven Milsbeek
Keramiekcentrum de Tiendschuur
Historische Boerderijen
Mariakapel
Villa Elise
Schoorsteen Canoy-Herfkens
Station Oeffelt - Duits Lijntje
British War Graves - Liberation Route
Luisterplek 205 - Koud, nat en ontberingen
Asperge Kunstwerk
St. Jozefkapel
Vredeskapel
Selfiepoint Gennep
Tekens van de Tijd
Bevrijdingskruis Voort
Den Alde Meule - Boerenleven Milsbeek
Ruïne Kasteel ter Horst
Kasteel Ten Hove in Grathem
De Pottenbakker - Kunst & Keramiek
Norbertus van Gennep - Vestingstad Gennep
Mariakapel - Kunst & Keramiek
Kapel op de Stokt
Kapel Mook
Pioniersmonument Grashoek
Educatief Bezoekerscentrum Huys te Moock
Verdedigingswerken WO II – Liberation Route
Nieuwe Poort - Vestingstad Gennep
Pagepark - Duits lijntje
Huize Nab (Huize Meerlo)
Grensstation Gennep - Liberation Route
Bijenhotel
Samenwerking - Kunst & Keramiek
Klooster de Oude Munt
Keramiekmuur - Kunst & Keramiek
Rosmolen
Klooster Maria Roepaan - Liberation Route
Kasteel Malborg in Buggenum
Luisterplek 202 - Wachter van de Peel
Luisterplek 4 - Het verdwenen graf
Kloosterpoortje Blitterswijck
Memoriekruis aan Rijksweg
Waakhonden - Kunst & Keramiek
Schepenbank
Fietsersmonument
Museum Het Petershuis - Vestingstad Gennep
Samen
Klokkenspel op Duitse Militaire Begraafplaats
Kasteel Scheres
Grenssteen Limburg - Gelderland
Kamiël van de Piël
Tankstation Keulsepoort
Autoveer Lottum-Lomm
St. Martinuskerk Neer
Mariakruis Oude Tolweg
Terpsichore - Kunst & Keramiek
Monument Kunstenaarsverzet
Molenkapel
Kloosterboerderij Schoneborg
Draaiende Wielen - Duits Lijntje
Ut Kievelmenneke
Sint Annabeeld Veerweg
St. Norbertus van Gennep - Kunst & Keramiek
Pinakelhuis - Vestingstad Gennep
Grafkruis Trineken Verschuren
Luisterplek 204 - Venlo-Hilton
De Aar
Genneper Molen - Vestingstad Gennep
Uitkijktoren Baarlo
Luisterplek 8 Door regen & modder -LiberationRoute
Stolpersteine - Liberation Route
Korenmolen Nooit Gedacht
Château de Raay
Hundje van Horst
Kloostertuin St. Michaël
Brouwershuis
Buitencentrum De Pelen
Parkje Den Doelhof
Annakapel Broekhuizenvorst
Hagelkruis Kruisweg
Molenmonument
Lourdesbeeld bij RK Kerk Velden
Borstbeeld Gerard Gooden
De Haverkist
St. Gregortuin
Bezoekerscentrum Martinustoren
Mens en Natuur in Evenwicht
Heilige Bernadette
Kapel Antonius Abt
De Vuurman
Kruiswegpark Trans Cedron
Museum de Brede
Romeinse villa Afferden
British War Cemetery Overloon – Liberation Route
Kruiswegstaties van Tienray
Paard (bronzen beeld)
Muntreliëf
Voormalige Rijks HBS
Bezoekerscentrum Landgoed Bleijenbeek
Kraanvogels
Landgoed Roepaen
Museum de Peelstreek
H. Johannes de Doperkerk
Genneper Huys Beschietertjes - Vestingstad Gennep
Commiezenwoningen - Duits lijntje
Raadhuis Tegelen
Maasbrug Gennep - Duits Lijntje
Autoveer Afferden-Sambeek
Barmhartige Samaritaan - Kunst & Keramiek
O.L.V. Kapel Schandelo
The Balance of Change
Jocushaan
Luisterplek 7 - Verovering van Gennep (Lib. Route)
Culturele Bloem
Wilhelminapark
Maaslinie bij Oeffelt
Klooster St. Elisabeth in Heythuysen
Memorial Martelaren China
Mariakapel Vorstweg
Oorlogsmonument
Raadhuis Ottersum
Luisterplek 207: Een sprankje hoop
Oud Kerkhof
Genneper Huys rotonde - Vestingstad Gennep
De Stier - Kunst & Keramiek
Oorlogsbegraafplaats Mook
Molen de Reus - Vestingstad Gennep
Luisterplek 215 - Voor volk en vaderland
Kapel der Aartsengelen
Joriskerk
Huize Brias in Baexem
Landgoed Zelder
Theekoepel Inaborg
De Melkende Non
Spieker
De Ontmoeting
Vliegend Paard
Oorlogs- en Vredesmonument
Onze Lieve Vrouwe Kapel
Rotonde Duits lijntje - Duits lijntje
Mariakruis Belfeld
Apostelwoningen
Kasteel Arcen
Kasteel Bleijenbeek
Luisterplek 91 - Opgesloten dwangarbeiders gedood
Veldkruis Klein Vink
Polaris
St. Martinus te paard - Kunst & Keramiek
Mariakapel - Onze Lieve Vrouw van Lourdes
Veers
Julianapark
Hoofdpostkantoor Keulse Poort
Kranenbreukerhuis
De Gortmeule
Genneps Museumkwartier - Vestingstad Gennep
Observatiepost Genneper Huys - Vestingstad Gennep
Kasteelruïne Geijsteren
Waterradmolen
Bijenoase Hezeland
Luisteren naar Fluisteren, groot - Kunst &Keramiek
Bezoekerscentrum Maasduinen Jachthut Op Den Hamer
Luisterplek 203 - Goed of fout
Stadskantoor Venlo
t Zonnelied
Sint Jozefkapel Schandelo
Nierspark - Vestingstad Gennep
Grafmonument Bertus Aafjes
Luisteren naar Fluisteren, klein -Kunst & Keramiek
De drie vijvers
3 wachters van Tegelen
Wording
Grenssteen 1794
Mariakapel
Kasteel De Keverberg
Oorlogsmonument Moeder Aarde
St. Christoffelkapel
St. Willibrordus kapel
Defensiekanaal (Peel Raam Stelling)
Tramhalte Heijen
Keramiekstad Gennep - Kunst & Keramiek
Kasteel Nieuwenbroeck
Voormalig Klooster Keizerbosch
Missiehuis St. Michaël
Luisterplek 39 - Boerderij in niemandsland
Innovatoren
Museum De Smid
Luisterplek 117 - Slag bij Overloon (Lib. route)
Protestantse begraafplaats
Herdenkingsmonument Nederlandse Militairen
Kasteel Ooijen
Speelbos
De Hansenhof
Kiss- Hang- and Smokespot
Entente Cordiale & Overgave
De Gravenhof
Sint Anthoniusmolen
R.K. kerk Onze lieve vrouwe geboorte
Watermolen
Stuwcomplex Baarlo-Belfeld
Gemeentehuis en bibliotheek - Vestingstad Gennep
Kerk Middelaar
St. Goar kapel
St. Martinuskerk Gennep
Korenmolen De Grauwe Beer
De Schanstoren
Kiepkerkes en Smalspoor
Kasteel Horn in Horn
Stadsmuur Mariaweide
Luisterplek 37 - Sint op MariaOord (Lib. Route)
British War Cemetery - Liberation Route Milsbeek
Huize de Steegh
Mariakapel Holthees
Venrays Museum
Neergestorte Lancaster Bommenwerper
Autoveer Vierlingsbeek-Bergen
Landgoed Jachtslot de Mookerheide
Villa Truijen
Auroramolen in Baexem
Klooster en bezoekerscentrum St. Agatha
Stadion De Koel
Binneste boète beelden
Voormalig Raadhuis Neer
Grafmonument Eugene Dubois
Bevrijdingskruis Vorstweg
Standbeeld mgr. Nolens
Vijf Mozaïeken
Zutritt Verboten - Liberation Route
Ellen Hoffmannplein - Kunst & Keramiek
Kasteel Wijchen
Mariakapel Broekhuizenvorst
Toeristisch Overstap Punt (TOP) - Duits lijntje
Drie Keramieken van de Noodkerk
Autoveer Arcen-Broekhuizen
Maasbrug Gennep - Liberation Route
Norbertus als aartsbisschop - Vestingstad Gennep
Loswal
Spelende Kinderen
Peelkar
Apolloniakapel
Linnen garens drogen
Huize Roffaert
Romeins grafveld St. Martinuskerk
Kruispunt Beugen - Duits Lijntje
Eerbetoon aan de Pottenbakkers - Kunst & Keramiek
Monoliet
Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn
Object - Kunst & Keramiek
Oorlogsmonument Groote Peel
Verzetsmonument De Zwarte Plak
Nedinsco fabriek en -toren
Villa Wambacherbos
Kasteel Huys Heijen - Liberation Route
Fietsveer Neer-Rijkel (gem. Beesel)
Kuuzemonument
Memorialmuur Arjan Betting
Stadsmuur - Vestingstad Gennep
Wasplaats De Sprunk
Friedesse Molen
Kapel van O.L.V. van Zeven Smarten (Mariakapel)
Sint Josefschool
St. Lambertuskerk Horst
Oorlogsmonument
Mariabeeld Kolenstraat
Kippen
Wervel - Kunst & Keramiek
Parochiekerk St. Antonius Abt
Transit Camp - Liberation Route
Luyensmolen of Luismolen in Ittervoort
Strijd van Jakob en de Engel
Fiets- en voetveer Arcen-Lottum
Het Brouwershuis
Borstbeeld Eduard van de Griendt
Grafveld uit de ijzertijd
Monument van Verdraagzaamheid
Luisterplek 119 Kasteel Hattert - Liberation Route
Molenrad - Kunst & Keramiek
ZIJN
Autoveer Baarlo-Steyl
The Boots of the Hunter
Wegkruis Bong
Kasteel Kaldenbroek
Luisterplek 35. Brug no. 7 (Liberation Route)
Monumentale ijskelder
Het Schip zonder tong
De Haan
De Plaggenhouwer
Monument Lancaster
Molen Gerarda
Kasteel Baexem
Hoogwatermonument Arcen
Draak
Stadhuis van Gennep - Vestingstad Gennep
De Os
Reliëfs Begraafplaats
Gebogen Vorm - Kunst & Keramiek
Timmerman - Kunst & Keramiek
Luisterplek 201 - Volhouden tot de laatste man
Mobilisatiemonument
Ruïne Kasteel Blitterswijck
Luisteren naar Fluisteren, klein -Kunst & Keramiek
Miniatuur van Maasbree
Molen Gerarda - Liberation Route
St. Antonius
Drie gratiën
De Zaerumse Ezel
Hoogwatermonument
Voormalig Psychiatrisch ziekenhuis St Servaas
Liberation Route
Hagelkruis Horst
Maria, Zetel der Wijsheid
Theresiakapel
Molen Rust na Arbeid
St. Nicolaaskerk
Norbertuspad - Vestingstad Gennep
Muzieksculptuur - Kunst & Keramiek
Maasduinendoorsteek - Duits lijntje
Annakapel Arcen
Molen De Hoop in Horn
St. Jozefkerk
Oorlogsmonumenten in het Raadhuisplantsoen
Turfaak
Bergerhof/Kapittelhof
Abdij Ulingsheide
Stadspomp met put - Vestingstad Gennep
Sluizen en Sluiswachtershuis Afwateringskanaal
Luisterplek 5 - Duits vergaderkantoor
Dierbaar
Grathemer Molen in Grathem
Sint Nicolaaskerk
Maaslinie Katwijk
Voormalige Keuterij - Boerenleven Milsbeek
St. Lambertuskapel Reuver
Kruiswegstaties en Kasteelmuur
Sint Paulusbeeld
Vrijheidsplein Gennep - Liberation Route
Zonnevlucht
Ruïne Villa Baron van Verschuer - Liberation Route
Zandpoortmonument - Vestingstad Gennep
Museum “de Oude Pottenbakkerij” - Kunst & Keramiek
Mariakapelletje en Annakapelletje
Voormalige directievilla NBDS - Duits lijntje
Trienke
Missiekruis Sint Paul
Infocentrum Groote Heide
Toeristisch Overstap Punt (TOP) Pottenbakkerij
Monument Tijdelijke Amerikaanse Begraafplaats
Religieus Museum De Crypte
Expositie 40-45
Smalspoortunneltjes
Oorlogsmonument Milsbeek - Liberation Route
Organische stadstuin - Vestingstad Gennep
De Peelkabouters van Horst
Loswal - Duits lijntje
De Goede Herder
Heilige Geestklooster
Ginkgo-boom op Duitse Militaire begraafplaats
Villa Maria
Symbool Verscheidenheid Kind
Grenssteen Gelre-Kleef
Monument Geallieerde Soldaten
RK Cosmas en Damianus Kerk en toren
Het Groene Gracht Sluisje - Vestingstad Gennep
Galgenmonument Krayelheide
Luisterplek 93 - Engelen aan de grens (Lib. route)
Kern met Pit
Drie vrouwen
Romeinse brug Middelaar - Cuijk
Maria Kapel Vilgert
Knopen van Shinkichi Tajiri
St Martinus als jeugdig soldaat - Kunst & Keramiek
Ald Weishoés
Mariabeeld Heijen - Kunst & Keramiek
Schatten, Sint Petrus Banden Kerk
Commandobunker en verkeerstoren Fliegerhorst
Luisteren naar Fluisteren, groot -Kunst & Keramiek
Voorhoevepark - Duits lijntje
St. Wilbersput
Frenske van de Kwartelemèrt
Villa Moubis
Autoveer Kessel-Beesel
Voormalige Sociëteit Casino
Heilige Christoffel
Hangende Zaadlijst
Stone Hands - Kunst & Keramiek
Vrijheidsmuseum
Bezoekerscentrum Maasduinen In de Sluis
Grafveld Busjop
Kendelbrug - Duits lijntje
HeldenAAR
Het Smalspoorbruggetje - Kunst & Keramiek
St. Annakapel
Romerhuis
Heilig Hartklooster
Voormalig Floriadeterrein/Venlo Greenpark
Het Reizend Gezag
De Duiker
Straterhof
De Monnik
Pii Spiraal
Barbarakapel
Groene Gracht - Vestingstad Gennep
Spoorwoningen Heijenseweg Gennep - Duits lijntje
Wolvengroep
Uitkijktoren Genneper Huys - Vestingstad Gennep
t Schinkemenke
Kruittorens - Vestingstad Gennep
Indiemonument Meerlo
St Petruskerk
Kapelke van Geloë
Jules de Corte carillon
Leonardushoeve
Jump Off
Molen De Welvaart in Horn
Luisterplek 94 - Middelaar in geestelijke nood
Samenwerken
Huize Maagdenberg
Ekspansie
Heilige Lambertus en St. Lambertuskerk
Uitkijktoren Wellerlooi
Kapel Landgoed Zelder
Kerk OLV Ten Hemelopneming
Ateliermuseum Jac. Maris
Kasteelpark 't Kempke
Kapel onder de Linden
Educatiepoel
Oorlogsgedenkteken Schandelo
OLV van Altijddurende Bijstand - Kunst & Keramiek
Kiste Trui
Molen Sint Petrus
Speeltuin t Speelvlak
Kwirbrug - Duiker bij de Kwir
Groene Gracht Theater - Vestingstad Gennep
Oorlogsmonumenten Helenaveen
Monument 7de Amerikaanse Pantserdivisie
Oorlogsmonument Paratroopers
Moutfabriek Aurora - Duits Lijntje
Lezend Meisje
Houthuizer Kapel
De Watermeule
De Bovenste Plasmolen
Autoveer Middelaar-Cuijk
Bevrijdingskruis Lomm
Leumolen (St. Ursulamolen)
Gedenksteen Kapitein Timmermans
Man Vrouw Leven - Kunst & Keramiek
Sint Martinuskerk Venlo
Zakkenlift Den Boond
St. Petrus Molen in Roggel
Molen Nooit Gedacht
Kerkhof in Ottersum
Buurtschap Ronckenstein
Raadhuis Belfeld
Wehrmachtshuisje
St. Janskapel
Luchtvaartmonument de Ballonzuil
Kasteel de Borggraaf
Oorlogsmonument WACO glider
Huiskapel Hasselt
Duits Lijntje
Hoogwaterhuis en Annakapel
Odapark, centrum voor hedendaagse kunst
Villa Kakelhof
Vleermuizenkelder Sint Jansberg
Oorlogs- en Vredesmonument Kessel
Emmaushof / Patershof
Fietspendeldienst Arcen-Steyl
Vogels
Kasteel Aldenghoor in Haelen
Afrika Museum
Watertoren Egypte
Sint Jozefkapel
De Turfsteker
Kerk Broekhuizenvorst
Imkerij Immenhof
Burgemeesterswoning Broekhuizenvorst
Natuurmuseum Nijmegen
Ontginningsmonument Koningsven - Boerenleven
Oorlogsmonument Broekhuizenvorst
Museum Peel en Maas
Pieterpadbankje
Voormalig Raadhuis
De vreedzame krijger
Jeneverbessen
Barbarakerk en kerkhof
Oude Pastorie
Ooievaarsnest Stadhuis - Vestingstad Gennep
Peeltroef Medelo
Keramiekrotonde - Kunst & Keramiek