Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Het Griendtsveen van Toon Kortooms

Een mooie route die u laat kennismaken met de geschiedenis van de Peel en het dorp Griendtsveen.

U doorkruist een deel het gebied De Peelvenen, of kortweg De Peel hier. Een groot veengebied in Noord-Brabant en Noord-Limburg. De naam Peel is afgeleid van het Romeinse woord locus paludosus wat moerasgebied betekent. De lokale bevolking gebruikte de naam Peelen voor de afwisseling van heiden en veengebieden. Delen van de Peelvenen kan je nu nog terug vinden in het Nationaal Park de Groote Peel, de Deurnse Peel en Mariapeel bij Helenaveen. Delen van het veengebied werden reeds afgegraven in de 11de eeuw. Eerst werden de randen aangepakt door de lokale bewoners. Dit worden boerenverveningen genoemd. Het werd ook systematisch, op grotere schaal aangepakt door kloostergemeenschappen zoals deze van het klooster Padua, aan de grens Gemert-Bakel en Boekel. (1742). Later volgden ook industriële ontginningen die duurden tot het begin van de 20ste eeuw. Het turf werd vervoerd langs de kanalen zoals de Zuid-Willemsvaart, de Noordervaart, de Helenavaart en het Kanaal van Deurne. Met de komst van steenkool werd gestopt met het ontginnen van het veen.'

Het Kanaal van Deurne is een 15 kilometer lang zijkanaal van de Noordervaart. Het kanaal begint in Limburg ten zuiden van Meijel en loopt dan parallel aan de Helenavaart in noordelijke richting. Bij Griendtsveen, ter hoogte van de spoorlijn, vloeit het Kanaal van Deurne samen met de Helenavaart in het Defensiekanaal uit. Hierna loopt het Defensiekanaal verder in noordelijke richting. Het graven van het kanaal begon in 1874 en was een initiatief van de gemeente Deurne. Het was aanvankelijk bedoeld ter afwatering van het veengebied en voor het transport van de in de Peel afgegraven turf. De turfvaartjes in de Deurnese Peel werden op dit kanaal aangesloten. De wijken in Helenaveen echter werden aangesloten op de Helenavaart.

Onderweg komt u langs voormalig station Helenaveen. Deze stopplaats was in gebruik van 1868 tot 15 mei 1938 en van 10 juni 1940 tot 19 augustus 1940. Dit station stond in Griendtsveen maar het heette Helenaveen. Dit kwam doordat bij de opening van het station het dorpje Griendtsveen nog niet bestond. Het stationsgebouw werd in 1881 gebouwd en het werd in 1945 gesloopt. Het gebouw was vrijwel gelijk aan het nog bestaande stationsgebouw van Belfeld.

De route loopt over het KnopenLopen netwerk van Horst aan de Maas. Een kaart is te koop bij vele verblijfsaccommodaties en De Morgenstond in Griendtsveen.

Het enige horecapunt onderweg is De Morgenstond in Griendtsveen, ongeveer halverwege de route.

Startpunt
Helenaveenseweg 5, 5766 PB Griendtsveen
Lengte
6 km
Knooppunten
17,11,12,18,19,21,62,18,17
Road type
verhard/onverhard
Parkeren
U kunt uw auto parkeren op de parkeerplaats bij het kruispunt Helenaveenseweg/Griendtveenseweg

Average of 12 reacties.

Ingediend door imagro op zo, 01/14/2018 - 20:23

Permalink

Naam
Laurien van der Vaart
Beoordeling
Bericht
Leuke, verrassende route. Hier en daar info-borden onderweg.

Ingediend door imagro op vr, 06/09/2017 - 08:06

Permalink

Naam
V v S
Beoordeling
Bericht
Een prachtige route door het mooie Griendtsveen.
Geen op- of aanmerkingen.
Aanrader voor eenieder!

Ingediend door imagro op vr, 08/11/2017 - 10:28

Permalink

Naam
Jan Sonnemans
Beoordeling
Bericht
Voor het eerst gebruik gemaakt van een GPX-viewer APP en deze wandeling gelopen. Gemakkelijk navigeren waardoor je meer van de omgeving kan genieten. En ja, deze wandeling was verrassend mooi.

Ingediend door imagro op wo, 08/09/2017 - 09:36

Permalink

Naam
suzan sampers
Beoordeling
Bericht
Het is een heel mooie heide/peel gebied. De dieren die we onderweg zagen waren een welkome afwisseling (schapen/bokken). Alleen de routepaaltjes zijn niet erg goed opgesteld. Wij wilden de rode route volgen maar op een gegeven moment was er geen paaltje meer te vinden. We zijn er wel uitgekomen, maar hebben toch een heel stuk op onze eigen navigatie moeten doen.

Ingediend door imagro op za, 07/29/2017 - 10:31

Permalink

Naam
Tiny Visser
Beoordeling
Bericht
Een hele fraaie wandeling. Bovendien is de bewegwijzering uitstekend m.u.v het laatste stukje. Waarschijnlijk werd dit veroorzaakt door het asfalteren van de weg.

Ingediend door imagro op za, 06/24/2017 - 09:31

Permalink

Naam
Mario Gorgosz
Beoordeling
Bericht
Voor even een wandelingetje te maken is dit een aardige route rond en in Grindtsveen. Zelf zie ik het als een mooi ommetje.

Ingediend door imagro op do, 05/05/2016 - 17:03

Permalink

Naam
Arianne
Beoordeling
Bericht
Bijzondere tocht met veel afwisseling. Zeer goed te doen met kinderen. Inderdaad is het gedeelte door de Peel vrij kort.

Ingediend door imagro op wo, 07/27/2016 - 15:34

Permalink

Naam
Margreet
Beoordeling
Bericht
Het gebied door de Peel is mooi! Maar zeer ongeschikt voor slippertjes/sandaaltjes (zand, brandnetels, muggen) en kinderwagens (hobbelige bospaadjes bijna onbegaanbaar door boomstronken).

Ingediend door imagro op za, 09/17/2016 - 21:01

Permalink

Naam
José en Gradje
Beoordeling
Bericht
We zijn deze route begonnen om te gaan genieten van de Peel, maar na het lange stuk langs het kanaal van Deurne te hebben afgelegd, en we een brug over moesten om de route voort te zetten, was de brug weggehaald, helemaal weg.
Bij navraag aan een mountenbiker, zijn we rechts af gegaan naar de verharde weg, parallel aan het kanaal en zo teruggelopen naar het beginpunt, we hebben niet meer kunnen genieten van de natuur in de Peel, maar liepen gedwongen over een drukke weg waar ook hard werd gereden.
Zijn naderhand toch nog wat gaan drinken bij Herberg de Morgenstond in Griendsveen. Deze wandeling was zeker een teleurstelling.

Ingediend door imagro op vr, 09/23/2016 - 20:44

Permalink

Naam
Dien van den Heuvel
Beoordeling
Bericht
300 bunders een prachtig gebied, met veel paddenstoelen in de herfst,
een schitterend gebied, voor wandelaars, jammer dat de brug weggehaald is om het gebied eigenlijk ontoegankelijk te maken, je moet via een sluipweggetje wat langzaam aan het dichtgroeien is, een schande vind ik dit, om mensen zo'n mooi gebied te onthouden...:-( Staatsbosbeheer doet meer kwaad dan goed soms .. maar de heren achter een bureau weten het immers zóveel beter

Ingediend door imagro op vr, 09/06/2019 - 12:10

Permalink

Naam
bally van den Goor
Beoordeling
Bericht
prachtige natuur

Ingediend door KnopenLopen1sLeuk op vr, 11/19/2021 - 16:05

Permalink

Naam
Carina en partner
Beoordeling
Bericht
Mooie route; een goede afwisseling van natuur en bebouwing .Onderweg veel (oude) foto's met extra info. (19 November 2021)

Route: 6 km

Bezienswaardigheden

Bevrijdingskruis Griendtsveen
Borstbeeld Eduard van de Griendt

't Kasteelke

Volgens de muurankers is 't Kasteelke, deze zogenaamde slothoeve, in 1619 gesticht. Vermoedelijk is het ouder, omdat het tijdens de 80-jarige oorlog voor een groot deel door brand is verwoest. In…

Lees meer
Sint Goar Wanssum
5 km | Wanssum

Andere routes

16 km

Korte mountainbikeroute

Wellerlooi

Lees meer
6 km

Dorpsommetje ‘t Brook

Hout-Blerick

Lees meer
52 km

Museumroute

Heijen

Lees meer
32 km

Cultuurhistorisch rondje Bergen en Well

Well

Lees meer