PROFIEL

Bevrijdingsroute 1944-1945

 • De route start bij Bezoekerscentrum Martinustoren, de enige toren tussen Mook en Roermond die dichtbij de Maas ligt en de Tweede Wereldoorlog overleefde. De toren is gratis toegankelijk en kijkt uit over de slagvelden van zowel Operatie Market Garden als van Operatie Veritable. Op de tweede etage zijn 9 korte inleidende filmpjes te bekijken. Bij de ingang ligt Luisterplek 37 - Sint op MariaOord. Deze luisterkei vertelt het bijzondere verhaal van de niet-geëvacueerde tbc-patiënten in december 1944. 
 • Via de Torenstraat en Niersstraat komt u bij fietsknooppunt 39, bij de Niersbrug. Deze heeft de erenaam Highlanderbridge gekregen, naar de Schotse bevrijders. De aanwezige Luisterplek 7 - Verovering van Gennep vertelt het verhaal van de slag om Gennep en de bouw van de noodbrug in een regen van kogels en granaten. Zie ook de informatiepanelen voor het verhaal. 
 • Via de fietsknooppunten 41, 50, 48 en 37 nadert u de stuwwal met St. Jansberg en Reichswald. 
 • Fietsknooppunt 23 ligt aan de voet van het Reichswald. Hier ligt Luisterplek 8 - Door regen & modder. Het hoorspel geeft een impressie van de slag in het Reichswald. Aan de overkant van de Holleweg ligt de St. Jansberg. Hier kunt u de ruïne van de villa van baron van Verschuer bezoeken. Natuurmonumenten heeft deze herinnering aan de zware gevechten weer beleefbaar gemaakt. 
 • De route gaat vervolgens via fietsknooppunten 79 en 80 naar Klein Amerika. Het Oorlogsmonument Paratroopers vertelt over de Amerikaanse luchtlandingen in september 1944 en de Canadezen die hier tot de start van Operatie Veritable, 8 februari 1945, het front verdedigden. Men heeft er een prachtig uitzicht op de landingsterreinen en het Reichswald.
 • Iets verderop ligt Luisterplek 9 - Bevrijders als sterren uit de hemel. Deze verhaalt over de gevechten tijdens de luchtlandingen. 
 • Wanneer u verder fietst richting fietsknooppunt 25, dan ziet u aan de linkerkant in het veld het Oorlogsmonument WACO glider, een replica van de honderden Waco zweefvliegtuigen die hier tijdens de luchtlandingen neerstreken. 
 • Van fietsknooppunt 25 komt u via de fietsknooppunten 89 en 87 midden in Groesbeek bij fietsknooppunt 88 terecht. Hier ligt naast de rails Luisterplek 10 - Duitse trein ontsnapt. Deze luisterkei vertelt over de trein met Duitse militairen, die uit Nijmegen ontsnapte, volgeladen met geroofde goederen. Deze reed dwars door de Amerikaanse linie heen.
 • U bent nu vlakbij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, een van de grootste oorlogsmusea van Nederland. Als u dit museum wilt bezoeken, volgt u fietsknooppunten 28 en 84. Hier ligt ook Luisterplek 39 - Boerderij in niemandsland, met een indringend verhaal.
 • U vervolgt de route vanaf fietsknooppunt 88 over de voormalige spoorlijn Nijmegen–Kleef richting fietsknooppunten 33 en 47.
 • Bij de weg van fietsknooppunt 47 naar 50 houdt u Jachtslot Mookerheide aan om bij Luisterplek 5 - Duits vergaderkantoor te komen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was het fraaie slot een onderkomen van de Nederlandse SS. De luisterkei vertelt het verhaal hierover. 
 • Als u in Molenhoek de drukke Rijksweg N271 oversteekt, richting fietsknooppunt 50, loont het zich om even rechtdoor te fietsen. Hier staat aan de rechterkant van de Molenstraat het Monument Tijdelijke Amerikaanse Begraafplaats. Het merendeel van de 637 graven was van Amerikaanse parachutisten. 
 • Vanaf hier gaat u via fietsknooppunt 50 langs de Maas richting fietsknooppunt 45. Aan de rechterkant ligt het Oorlogsmonument Antonio Barbaro. Deze Canadese soldaat redde door zijn moedig gedrag het leven van zijn kameraden. 
 • Verderop ligt de monumentale kerk St. Antonius Abt. Bij de graven rondom de kerk ligt eenzaam het graf van Soldaat Eric Holmes. Waarom ligt hij niet op het Britse ereveld in Mook? Het antwoord geeft de Luisterplek 4 - Het verdwenen graf. Deze vindt u bij de ingang van het Brits ereveld een eindje verderop. Bij de rotonde vervolgt u de weg richting Groesbeek om bij de begraafplaats te komen.
 • Na het bezoek aan de begraafplaats vervolgt u de route richting fietsknooppunt 45. Een verwijsbord naar fietsknooppunt 45 staat ook direct links bij de Generaal Gavinstraat. Men kan deze alternatieve route nemen. (Generaal Gavin was de commandant van de Amerikaanse luchtlandingstroepen).
 • Via de fietsknooppunten 45 en 41 komt u uit bij fietsknooppunt 28 voor de kerk van Middelaar. De kerk met het hele dorp werden door de gevechten met de grond gelijk gemaakt. Luisterplek 94 - Middelaar in geestelijke nood ligt op de parkeerplaats voor de kerk en vertelt over deze tragiek. Middelaar was gedurende 5 maanden niemandsland. 
 • Als u fietsknooppunt 27 gepasseerd bent, richting fietsknooppunt 38, ziet u links een informatiepaneel over de Duitse Verdedigingswerken in de buurt. 
 • Na fietsknooppunt 38 komt u weer bij fietsknooppunt 39. Hier staat het oorlogsmonument de Barmhartige Samaritaan van Jac Maris. Hij wilde niet alleen het lijden van de oorlogsslachtoffers uitbeelden, maar ook hun naastenliefde.
 • Wanneer u terugfietst naar de Martinustoren, treft u achter het historische stadhuis het Ellen Hoffmannplein aan. Het is door 284 Gennepse burgers, onder leiding van 2 keramisten, gemaakt ter nagedachtenis aan de vermoorde Joodse medeburgers en alle slachtoffers van oorlog en geweld.
 • Ter afsluiting kunt u de gratis toegankelijke permanente expositie over W.O. 2 bezoeken die zich onder de bibliotheek aan het plein bevindt.
Startpunt
Torenstraat 17, 6591 CD Gennep
Herkenningspunt
Nabij Bezoekerscentrum Martinustoren
Lengte
36 km
Knooppunten
39, 41, 50 ,48 ,37, 23, 79, 80, 25, 89, 87, 88, 33, 47, 50, 45, 41, 28, 27, 38, 39
Parkeren
In de directe omgeving is vrij parkeren: P-Melkstraatje en P-Martinushof

Gemiddelde van 1 beoordelingen.

Ingediend door imagro op ma, 09/23/2019 - 09:59

Permalink

Naam
h.hes
Beoordeling
Bericht
Mooie route maar info valt erg tegen. 1e moeilijk op internet te vinden en 2e tijdens het fietsen van de route slechts 3 "keien" gezien met zeer kleine tekst. Of je kon bellen naar een speciaal 900 nummer kosten eur 1 per gesprek. dan wordt het wel een dure info

Route: 36 km

Speel- en Zwemparadijs KinjerKriebel

Kinjerkriebel is het overdekte speel- en zwemparadijs van Camping Beringerzand. De klim -en klautertoestellen zorgen voor adembenemend veel speelplezier. Een kruip door - sluip door spel met…

Ontdek meer >
Maasdorpen route
23 km | Arcen

Andere routes

22 km

Schandelo route

Velden

Ontdek meer
6 km

Groot Moelbaerenbospad

Horst

Ontdek meer
65 km

Molenroute Leudal-Maasgouw

Kelpen-Oler

Ontdek meer
25 km

Kunstroute Peel en Maas III: Maasbree-Koningslust-Grashoek

Maasbree

Ontdek meer