Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Maas & Keramiekroute

 

 

  • Vlakbij de Niersbrug ligt het eerste knooppunt van de route, fietsknooppunt 39. Vanaf fietsknooppunt 39 gaat de route door het gezellige oude centrum van Gennep. Via de fietsknooppunten 25, 51 en 29 passeert u het romantische kasteel Heijen in de uiterwaarden van de Maas. Richting fietsknooppunt 46 en 34 ligt rechts het sluizencomplex en het autoveer Afferden – Sambeek. 

 

  • Richting fietsknooppunt 32 en 89 passeert u een steenfabriek met een bijzondere naam: Nuance. Deze naam herinnert eraan dat de klei die hier afgegraven werd zowel uit het stroomgebied van de Maas als van de Rijn kwam. Eens lag hier namelijk een reusachtige gletsjer (stuwwal Mook-Milsbeek) die de Rijn dwong om door het dal van de Maas te stromen. Bij het idyllische Maasdorp Bergen gaat de route per veerpont de Maas over en bereikt u Vierlingsbeek (via fietsknooppunt 40 en 55).

 

  • Vierlingsbeek is het zuidelijkste punt van het Brabantse Maasheggenlandschap dat zich als een aaneengesloten gebied tot Cuijk uitstrekt. Het kleinschalige heggenlandschap heeft hier zijn eeuwenoude uitstraling het best bewaard. De gevlochten rijkbloeiende en stekelige heggen van meidoorn en sleedoorn vormen een prima veekering. Ze bieden tevens onderdak aan talloze vogels die profiteren van de vele bessen die de heggen 's winters dragen. Dit alles resulteert in een rijke flora met zeldzame planten als bostulp en gevlekte aronskelk. Richting fietsknooppunt 38 en 4 passeert u enkele lage maasduintjes, de Groeningse en Vortumse Bergjes. Het zijn eilandjes van zand te midden van klei. Ze hebben hun eigen flora en fauna, waaronder dassen. Bij fietsknooppunt ligt het sluizencomplex Sambeek-Afferden. Het schutten van de boten vormt een interessant schouwspel.

 

  • Via de fietsknooppunten 17 en 1 komt u in het Beugense en Oeffeltse deel van de Maasheggen. Hierbij passeert u het voormalige kasteel van Boxmeer. In het heggenlandschap tussen de fietsknooppunten 15, 7 en 2 treft u veel nieuwe gevlochten maasheggen aan. Deze zijn onder andere het resultaat van de jaarlijkse Nederlandse Kampioenschappen Maasheggenvlechten die hier gehouden worden. In de heggen ziet men onder andere knotbomen staan zoals essen en wilgen. Ze zorgden vroeger voor het 'boerengeriefhout'. Men vervaardigde hiervan onder andere stelen voor het gereedschap en vlocht er manden van. Tussen de heggen treft men poelen aan die ontstaan zijn door de kleiafgravingen voor de Oeffeltse steenfabriek. Ze vergroten de natuurrijkdom van het gebied en het waterbergend vermogen van het landschap.

 

 

  • De oude Maasbrug brengt ons via de fietsknooppunten 51, 25 en 39 terug naar het eindpunt van de route. Dat het oude stadje Gennep trots is op zijn keramiekverleden blijkt uit de keramiekmuur die u passeert bij het Jan Lindersplein. Op de gezellige terrasjes kunt u nagenieten van deze mooie route.

 

 Dit is een Martinustoren route: www.martinustoren.nl

Martinustoren Gennep

Startpunt
Torenstraat 15, 6591 CD Gennep
Herkenningspunt
Torenspits van Bezoekerscentrum Martinustoren
Lengte
37 km
Knooppunten
39, 25, 51, 29, 46, 34, 32, 89, 40, 55, 38, 4, 17, 1, 15, 7, 2, 51, 25, 39
Parkeren
In de directe omgeving is langdurig vrij parkeren: P-Melkstraatje en P-Martinushof

Route: 37 km

Bezienswaardigheden

De Schutkooi Vortum-Mullem

Culturele Bloem

Grashoek was één van de vijf kernen die uitverkoren waren om bij de eerste editie van het project 'Kom Kunst Kijken' mee te denken over een kunstwerk in hun kern. Jos Beurskens raakte onder de indruk…

Lees meer
Lammetjesroute
1 km | Bergen

Andere routes

12 km

Rondje met het pontje (fiets)

Kessel

Lees meer
7 km

Blauwe bessenpad

Melderslo

Lees meer
58 km

Peel en Maas route

Heijen

Lees meer
8 km

Barbara's Weerd

Arcen

Lees meer