Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Pieterpad 5; van Venlo naar Swalmen

Deze etappe van het Pieterpad start bij het NS station Venlo. Vanuit het station gaat u rechtsaf naar de Kaldenkerkerweg. Via de weg langs het spoor loopt u Venlo uit.

Langs de beken, op de overgang van het hoog- naar het middenterras van de Maas, lagen vele watermolens. U passeert de OndersteMolen, nu een woonhuis, en hoger op de helling de Bovenste Molen aan de oude molenvijver, nu een groot Hotel. U wandelt over de Jammerdaalsche Heide, een voormalige groeve voor klei- en zandwinning in het hoogterras. Hierdoor is een afwisselend en reliëfrijk gebied ontstaan.

De route gaat door Tegelen. De naam Tegelen is afgeleid van Tegula, Latijn voor dakpan. Ook nu nog zijn er een paar grote steen- en dakpannenfabrieken actief.

Via een bosweg komt u bij Chateau Holtmühle. In de voormalige Tiendschuur is Keramiekcentrum Tegelen gevestigd met historische en hedendaagse keramiek.

Bij de Duitse grens blijft u lange tijd de tientallen meters hoge steilrand in Zuidelijke richting volgen. Dit is de scheiding tussen het hoog- en het middenterras van de Maas en is tevens de landsgrens. Op de rand wandelt u in Duitsland, de helling is Nederlands grondgebied. Aan uw linkerhand ziet u Duits bosgebied, het Brachter Wald, aan uw rechterhand Nederlandse akkers en weilanden.

Na ruim 10 kilometer komt u bij de Swalm, een meanderend zijriviertje van de Maas. Blijf het pad volgen, u loopt het dorpje Swalmen binnen. Deze etappe eindigt op het marktplein voor de kerk.

Startpunt
Stationsplein 1, Venlo
Herkenningspunt
NS station
Lengte
23 km
Parkeren
P-borden bij NS station

Average of 2 reacties.

Ingediend door imagro op di, 07/26/2016 - 09:58

Permalink

Naam
Richard
Beoordeling
Bericht
Complimenten aan de mensen die de route hebben uitgezet, deze was duidelijk en goed te volgen. Viel veel te zien onderweg. Ik geef wel het advies om bij Venlo te starten. In het begin heb je energie genoeg om door te gaan want in het begin kom je geen terras tegen die geopend is. De 1e was waar je heerlijk kan genieten van een drankje en complimenten voor de bediening van Restaurant De Grens. Loop je andersom dan worden de laatste 2 uur afgeven. Aantal minpunten: En even voor de geklede varkens onder ons. RUIM JE ZWERFAFVAL OP!!!!!!!! Deze kwam ik helaas teveel tegen. Ook wat ik jammer vond de paden die waren gemaakt van puinafval. eventuele boomschorsen versnipperd loopt prettiger.

Ingediend door imagro op za, 09/08/2018 - 20:47

Permalink

Naam
Jan van Bussel
Beoordeling
Bericht
Ik heb samen met mijn partner de route van Venlo naar Swalmen gelopen. Auto geparkeerd in Swalmen en met de trein naar Venlo. Gratis parkeren korte treinreis perfect voor ons. Start in Venlo deed vermoeden dat we erg lang tussen de huizen en langs het spoor liepen. Later bleek de route erg mooi alleen erg eentonig, heel veel bos. Verder heel veel lange rechte stukken. Vriendelijke mensen getroffen onderweg. Met betrekking tot rustpunten hadden wij een andere ervaring dan Richard. Tussen Venlo en café de Grens was er weinig te beleven. De lunch bij de Grens was ronduit niet goed. Prijs kwaliteit van de salades was in geen enkele verhouding. Advies lunch bij de camping net voor café de Grens, slechter kan het volgens mij daar echt niet zijn. Later bij café herberg De Bos nog wat gedronken en de koffie was daar echt heerlijk. Swalmen een mooi dorp en geweldige parkeer gelegenheid bij het openbare vervoer. We boften wel met het weer.

Route: 23 km

Bezienswaardigheden

Hotel Puur
Hotel American
Hotel Wilhelmina
Bilderberg Hotel De Bovenste Molen
Droompark Maasduinen

Putjesberg

PutjesbergDoor een samenspel van water, wind en mens door de eeuwen heen, is een prachtig natuurgebied ontstaan in het noorden van Limburg tussen de Maas en de grens met Duitsland. Grote delen van…

Lees meer
KnopenLopen rondom en door Horn
13 km | Horn

Andere routes

11 km

Knopen Lopen in Kepèl

Panningen

Lees meer
12 km

Tussen Maas en grens

Arcen

Lees meer
38 km

Van Horne Kastelenfietsroute Leudal

Haelen

Lees meer
31 km

Hasselt route

Arcen

Lees meer