PROFIEL

Stuwroute Baarlo

Vanuit de parkeerplaats aan de Sprunklaan loopt u linksaf naar de Baron van Erplaan. Deze gaat over in de Markt (afstand is ongeveer 2 minuten).

De route start op de Markt bij knooppunt 65, daarna achtereenvolgens de knooppunten:  94, 48, 95, 100, 43, 42, 45, 47, 64, 65

De Markt ligt op de rand van het Maasdal, hier eindigt de oude winterbedding van de Maas. Beneden op de klei is het landschap rijk aan kleine bronnen (sprengen), afkomstig van regenwater van de hoger gelegen zandgronden. Een ervan is de bron voor de wasplaats de Sprunck. In het Maasdal komt u in de buurt van 'De Roffart'. Loop vanuit knooppunt 100 circa 150 meter richting knooppunt 99 om De Roffart te bezoeken. Dit herenhuis hoorde aanvankelijk bij kasteel Oyen. Het was een borgleen van het kasteel van Broeckhuysen. De kastelen waren in het bezit van de heren van Kessel . Dit blijkt ook uit het alliantiewapen boven de toegangspoort uit 1629. De naam Roffart komt van Floirken Roeffart die in 1634 wordt genoemd als wapenknaap. Voorbij de Roffart gaat de route naar de stuw.

De Maas is een regenrivier, die vroeger nog wel eens droog stond. Nu regelt de stuw het minimumpeil. Bij hoog water is de Maas niet bevaarbaar en stroomt het kolkende water over de dichte stuwdeuren. Bij de stuw vindt u een informatiebord. Terug in Baarlo gaat de route door parkbos 't Kempke met verschillende soorten bomen.

Startpunt
Markt, 5991 AT Baarlo
Lengte
5 km
Knooppunten
65, 94, 48, 95, 100, 43, 42, 45, 47, 64, 65
Parkeren
Gratis parkeren op parkeerplaats Sprunklaan

Gemiddelde van 2 beoordelingen.

Ingediend door imagro op ma, 08/08/2016 - 23:21

Permalink

Naam
Felipe
Beoordeling
Bericht
De route is enigszins verwarrend. In de omschrijving staat dat je langs "De Roffart" komt, maar ik heb dat herenhuis niet tussen punt 95 en punt 100 langs de route gezien. Of moet je dan bij punt 100 naar rechts de route verlaten in plaats van naar links naar de stuw? Verder staan bij de stuw allemaal bordjes "verboden toegang voor onbevoegden", maar blijkbaar moet je die negeren, want anders kan je niet verder.

Ingediend door imagro op ma, 08/20/2018 - 16:19

Permalink

Naam
Carina.
Beoordeling
Bericht
Deze wandeling op 17 augustus 2018 gewandeld. Zoals bij de eerdere beoordeling al werd aangegeven, de bordjes "verboden toegang voor onbevoegden" moet je negeren anders kun je de wandeling niet verder wandelen.

Toen we langs het stuw/ssluizencomplex kwamen was het nog vakantie-periode dus slechts 1 groot schip de sluis in en weer uit zien gaan, verder alleen jachten. Ik vond het een leuke wandeling wat betreft het stuk door Baarlo en bij het stuw/sluizen complex.

Oorlogsmonument Groote Peel

Aan de rand van Nationaal Park de Groote Peel in Ospel staat een oorlogsmonument. Het monument is opgericht ter nagedachtenis van de geallieerde vliegeniers die tijdens de bezettingsjaren in de Peel…

Ontdek meer >
Fietsroute Groote Peel
38 km | Ospel

Andere routes

26 km

Asperges en Rozenpracht in de Maasvallei

Velden

Ontdek meer
28 km

Rondje aan de Maas route

Steyl

Ontdek meer
9 km

Maas en Stuw route

Steyl

Ontdek meer
12 km

Galgevenroute

Boekend

Ontdek meer