PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Waterwandeling

Beschikbare data
Adresgegevens

Menrondje Leukermeer (extra lus door Well)

Een heerlijk rondje rond het Leukermeer. Speciaal geschikt voor Mennen. Een prachtig gebied met een afwisseling van bos, heide, water en zandduinen. Deze route maakt een extra lus door het oude gedeelte van Well en rond het reindersmeer.

Startpunt
Het Leuken 3a, 5855 EK Well
Lengte
21 km
Parkeren
Ruitersportcentrum Seurenheide

Route: 21 km

Menrondje Leukermeer

Een heerlijk rondje rond het Leukermeer. Speciaal geschikt voor Mennen. Een prachtig gebied met een afwisseling van bos, heide, water en zandduinen.

Startpunt
Het Leuken 3a, 5855 EK Well
Lengte
11 km
Parkeren
Ruitersportcentrum Seurenheide

Route: 11 km

Ruiterrondje Reindersmeer

Een heerlijk rondje rond het Reindersmeer. Een prachtig gebied met een afwisseling van bos heide water en zandduinen.

Startpunt
Het Leuken 3a, 5855 EK Well
Lengte
15 km
Parkeren
Ruitersportcentrum Seurenheide

Route: 15 km

Wandel4daagse Gemeente Bergen

Beschikbare data
Adresgegevens

Uitkijktoren Afferden

Precies op deze plek stond vroeger ook een toren, echter met een geheel andere functie namelijk een brandtoren. De fundamenten hiervan zijn nog duidelijk in het zand te zien. Omdat dit het hoogste punt in de Maasduinen is heeft de Dorpsraad in overleg met SBB wederom voor deze locatie gekozen. Eenmaal boven op de toren ontvouwt zich een panorama dat z�n weerga niet kent.

Wist u dat...

 • ... de uitkijktoren ruim 12,5 meter hoog is?
 • ... het bordes zich 8 meter boven de grond bevind?
 • ... hij op de hoogste paraboolduin van de Maasduinen staat?
 • ... en deze ruim 33 meter boven NAP ligt?
 • ... het park in Afferden 12 meter boven NAP ligt?
 • ... men dus een "kleine" 30 meter hoger staat?
 • ... en hiermee met recht gezegd kan worden dat de uitkijktoren het hoogste punt van de gehele Maasduinen is?
 • ... de uitkijktoren in Afferden zelf is gebouwd?
 • ... dit door 2 rasechte Afferdenaren gedaan is?
 • ... dit vader en zoon zijn?
 • ... dit Harrie en Max Beijk van Beijk Molenbouw zijn?
 • ... de uitkijktoren is gemaakt van bilinga?
 • ... dit hout zeer hard, sterk en ontzettend duurzaam is?
 • ... dit niet de eerste toren is die er staat?
 • ... er in de jaren '50 een brandtoren is geplaatst?
 • ... en dat deze diende als bosbrandbestrijding?
 • ... men deze in de jaren '70 weer heeft afgebroken?
 • ... de fundering van die toren nog steeds zichtbaar is?
Adres
kampweg
Well
Openingstijden
Faciliteiten
Price
Prices

51.646149041643, 6.0283132918945

Sint Rochuskapel op de Kamp in Well

Reeds de zestiende eeuw woonde de familie Daemen op de Kamperhof. Uit deze familie is de stichter van de Sint Rochuskapel voortgekomen. Nadat Derck Daemen in 1705 in een weiland bij de Maas een kapelletje ter ere van de Moeder van Smarten had laten bouwen heeft hij in 1715 de Sint Rochuskapel gesticht. Voor de bouw hiervan heeft de vroegere Barbarakapel bij het kasteel in Well model gestaan. De patroon van de kapel is Sint Rochus, een van de veertien noodhelpers, die afzonderlijk als patronen tegen bijzondere kwalen of verenigd in algemene nood worden aangeroepen. Sint Rochus is de patroon tegen de pest en besmettelijke ziekten.

Het gebouw

De kapel is een rechthoekig gebouw met een klokkentorentje. De muur aan de westzijde, waar zich de toegang bevindt, wordt afgesloten met een sierlijke topgevel. In de laatste maanden van de oorlog 1940-1945 is de kapel herhaaldelijk getroffen door granaatvuur en uiteindelijk door de bezetter opgeblazen. Na de oorlog is de kapel eerst provisorisch en in 1959 definitief in oude luister hersteld. Sinds die tijd hangt het klokje uit 1722 in het torentje, dat gesierd wordt door het eveneens bewaard gebleven handgesmede ijzeren kruis uit 1715. Tegen de buitenzijde van het koorgedeelte van de kapel staat het mergelstenen front van een sacramentshuisje, afkomstig uit de parochiekerk van Well, dat daar in vroegere tijden gebruikt werd voor het bewaren van het Eucharistisch Brood. Het geheel staat op een halve molensteen, rustend op een zuil, die een oude grenssteen geweest moet zijn.

Het interieur

Bij het binnengaan van de kapel trekt het barokke altaar met het beeld van St. Rochus de aandacht. Dit altaar (daterend van omstreeks 1700) is afkomstig uit Schin op Geul. Het is in 1962 gekocht. Het oude beeld van St. Rochus heeft zijn ereplaats in de kapel behouden. Het laat de heilige zien met een pelgrimsstaf, wijzend op een pestbuil op zijn bovenbeen. St. Antonius Abt wordt meestal met een varken afgebeeld en St. Rochus met een hond.

Adres
kampweg
Well
Openingstijden
Faciliteiten
Price
Prices

51.56720734765, 6.0567207548828

Putjesberg

Putjesberg

dankt zijn naam aan een bijzondere plek met een put. Hoewel een put normaal gesproken op een laag punt ligt,zodat het grondwater omhoog gehaald kan worden,ligt dit putje aan de hellende zijde van een stuifduin.U zou verwachten dat het water hier niet in kan blijven staan, maar toch blijkt het putje nooit leeg te raken! Putjesberg kunt u bereiken via de route naar het evenemententerrein of via het Knikkerdorp.

Het Knikkerdorp,-een oude Maasmeander die aansluit bij de Rode Hoek,- gaat aan de oostzijde over in een duinengordel, die vroeger door de plaatselijke bewoners als schaapsweide werd benut. In de jaren twintig van de vorige eeuw is om verstuiving vast te leggen Grove Den aangeplant.Deze houtsoort werd tevens gebruikt als stuthout in de Limburgse mijnen.Putjesberg ligt net zoals de Galgenberg op een markante hoogte van 35 meter boven NAP.

Putjesberg is een van de weinige gebieden in de Maasduinen, dat vochtig is. Er is een prachtig ven, dat aan de voet van hoge stuifduinen ligt en zodoende profiteert van het regenwater dat naar beneden stroomt.

Het gebied is opgenomen in de wandelroute van de Galgenberg.Tegenwoordig kunt u hier naar hartelust wandelen. Dat was vroeger wel anders, de mensen die toen naar de Galgenberg moesten, waren criminelen en werden daar opgeknoopt!

 

Adres
Openingstijden
Faciliteiten
Price
Prices

51.556909239561, 6.1280460570068

Kasteel Well

Kasteel Well is een fraaie waterburcht. Het huidige kasteel werd gebouwd in de vijftiende eeuw, maar kreeg pas later, in de zeventiende eeuw, zijn huidige aanzicht. Achter het huidige kasteel liggen de resten van een torenmolen uit de vijftiende eeuw. Lang is verondersteld dat hier ook de resten van een voorganger van het kasteel van Well aanwezig zouden zijn.

Vierkante hoofdburcht....

Het huidige kasteel bestaat uit een vierkante hoofdburcht, die een zware vierkante toren heeft op de zuidoosthoek. Deze toren heeft een ranke, gewelfde knobbelspits en dateert uit de vijftiende eeuw. Het kasteel heeft een binnenplaats. Deze binnenplaats is geheel volgebouwd. De meeste gebouwen hebben drie verdiepingen. Aan de oostzijde sluit het poortgebouw de binnenplaats af. Een gemetselde brug voert naar de voorburcht.

De voorburcht is U-vormig....

Zij dateert voornamelijk uit de zeventiende eeuw. Deze voorburcht heeft, evenals de hoofdburcht, een zware ronde hoektoren. Het helmdak van deze toren wordt gesierd door een dakruiter, in de vorm van een lantaarn. Deze toren staat op de hoek van de noordvleugel van de voorburcht. Ook aan de oostzijde van de noordelijke vleugel staat nog een wat slankere toren. De voorburcht bestaat uit drie vleugels. De zuidelijke dienstvleugel heeft een open hal, die steunt op kolommen. Dit is het Koetshuis. De middelste vleugel, die het poortgebouw vormt, heeft, recht tegenover de ingang van de hoofdburcht, een poort die naar een brug leidt, waarover het kasteelterrein betreden of verlaten kan worden. Daarvoor, maar nog binnen de omgrachting van de voorburcht, ligt nog een oude tiendschuur, ook het jagershuis genoemd.

Zowel de hoofdburcht als de voorburcht zijn omgracht. Het gehele terrein is meer dan 250 meter lang en circa 200 meter breed.

De huidige eigenaar van het kasteel is Emerson College uit Boston, dat studenten uit de U.S.A.  vanuit het kasteel Well een brede orientatie op Europa biedt.  Het  Kasteel bezoeken is niet mogelijk. De tuinen echter staan open voor bezoekers, waardoor u toch een goede indruk van ons kasteel kunt krijgen. Met fraaie doorkijkjes..

Adres
Kasteelaan 20
Well
Openingstijden
Faciliteiten
Price
Prices

51.552241316237, 6.0894828348348

Jan den Duvel

Rond 1900 stond vlakbij de ‘Wellsche Hut’ aan de Duitse grens in het bos een kleine herberg van Jan Janssen uit Groesbeek. Jan had een grote zwarte baard en droeg altijd een lange zwarte jas. Veel mensen waren bang voor hem. Vanwege zijn nogal woeste uiterlijk en gedrag werd hij ‘Jan den Duvel’ genoemd. Hij heeft lang een zwervend bestaan geleid. Samen met zijn vrouw Antonia, die hij ‘Teun’ noemde, heeft hij veel door de grensstreek gezworven. Ze woonden aanvankelijk in een kleine woonwagen, die Jan zelf moest trekken. Als smokkelaar en stroper zorgde Jan voor hun levensonderhoud.

Toen ze ouder werden besloot Jan in het bos bij de ‘Wellsche Hut’ een kleine herberg te bouwen. Omdat Jan voor hen een goede bekende was trok zijn herberg veel zwervers, stropers en smokkelaars aan. Jan stond ook wijd en zijd bekend om zijn danskunst. Vaak trok hij zijn klompen uit en dan maakte hij zijn ‘duvelsdans’, die veel bewondering van zijn publiek oogstte. In 1916 is Jan op 75-jarige leeftijd gestorven. De plek in het bos, waar zijn herberg heeft gestaan, is nog altijd terug te vinden.

Adres
Openingstijden
Faciliteiten
Price
Prices

51.587521603889, 6.1181073694417

Abonneer op Well