Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Bijzondere Kastelen

Kastelen prikkelen de fantasie. Ze brengen ons naar een lang vervlogen verleden. De tijden van ridders, jonkvrouwen, edellieden, hofdames en lakeien. Geniet van mooie en bijzondere kastelen in onze regio. Laquais Frans is daarbij uw gastheer.


Welkom

Prachtige burcht- en praalkastelen!

Maak kennis met de prachtige burchtkastelen en praalkastelen in deze regio. Maar ook de moeite waard zijn de talrijke verdwenen en verzonken kastelen, ook zij hebben een bijzonder verhaal! De eerste stenen kastelen in deze regio verschenen rond 1200 na Chr. en waren versterkingen van kleine machthebbers en grote heersers die daarmee de onafhankelijkheid van hun territoria verdedigden . Met een kasteel kon je wel nog altijd laten zien dat je van adel was. Het kasteel werd dan ook na de Middeleeuwen steeds meer een statussymbool.

Praalkastelen
Kasteel Aldenghoor in Haelen
Kastelen Horst aan de Maas

Bijzondere kastelen; beleef de mooiste kastelen in Horst aan de Maas!

Hier vindt u een overzicht van de prachtige kastelen die Horst aan de Maas rijk is..

Een kasteel met een lange historie!

Bijzonder Kasteel in Horst aan de Maas

Ruïne Kasteel Huys ter Horst

Tiendschuur van Kasteel Huys ter Horst

Bijzonder Kasteel in Horst aan de Maas

Tiendschuur Kasteel Huys ter Horst

Buitengoed van Kasteel Huys ter Horst!

Bijzonder Kasteel in Horst aan de Maas

De Gastendonck van Kasteel Huys ter Horst

Voormalig Kasteel Grubbenvorst

Bijzonder Kasteel in Horst aan de Maas

Ruïne Het Gebroken Slot in Grubbenvorst

Herenhuis De Steeg

Bijzonder in Horst aan de Maas

Huis de Steeg Grubbenvorst

Kasteel Kaldenbroek Lottum

Bijzonder kasteel in Horst aan de Maas

Kasteel Kaldenbroek Lottum

Huis Meerlo; bakermat van geslacht Van Mirlaer

Bijzonder kasteel in Horst aan de Maas

Kasteelke Meerlo

Huis de Gun

Bijzonder in Horst aan de Maas

Huis de Gun in Swolgen

De Kolck, verdwenen kasteel

Bijzonder kasteel in Horst aan de Maas

De Kolck in Broekhuizenvorst.

Kasteel Ooijen aan de Maas

Bijzonder kasteel in Horst aan de Maas

Kasteel Ooijen in Broekhuizenvorst

Kasteel De Borggraaf

Bijzonder kasteel in Horst aan de Maas

Kasteel de Borggraaf in Lottum

Nog meer bijzondere (verborgen) kastelen en historische locaties in Horst aan de Maas ...

Het Huis de Donck Sevenum

De Donckstraat 23, 5975 AB Sevenum Het verdwenen kasteel stamt waarschijnlijk uit de 14de eeuw en de leden van de familie Van der Donck worden gezien als de vroegste 'Heren van Sevenum'. Van 'Huys de Donck' is niets meer over. De laatste muurresten zijn na de Tweede Wereldoorlog verwijderd.

Steinhagen in Sevenum

Steinhagenstraat 52-70 in Sevenum Steinhagen is oorspronkelijk een herenhuis, gelegen in het dal van de Groote Molenbeek. De oudste delen van het gebouw dateren uit de 17de eeuw. Voor de langgerekte rechthoekige buitengrachten werd de beek omgelegd. Thans een boerderij.

Schenckenborg in Sevenum

Erdbrugweg 2 in Sevenum Schenckenborg is de naam van een verdwenen herenhuis dat op een steenworp afstand van Steinhagen heeft gestaan. De grachten werden gevoed door de Groote Molenbeek en de Blakterbeek.

Baersdonck Grubbenvorst

Kloosterstraat 76, 5971 BP te Grubbenvorst Het verdwenen kasteel Baersdonck is vermoedelijk gebouwd rond 1400, toen de heerlijkheid Grebben ook wel Vorst geheten (Grubbenvorst), werd opgedeeld in twee lenen en door de hertogen van Gelre afzonderlijk werd beleend aan de Van Baersdoncks.

De Donck in Swolgen

Donkstraat 13, 5866 BR in Swolgen Het verdwenen huis De Donck , ooit een leengoed van de abdij van Susteren, was een adellijk, omgracht complex. Over De Donck is niets bekend, maar naar alle waarschijnlijkheid bestond het al in de 16de eeuw, maar zeker in de 17de eeuw

Oorlogsmonument Valkenberg in Tienray

Op de hoek Diepeling-Valkenberg in Tienray De granieten steen met inscriptie is een herinnering aan de oude hoeve Valkenberg, die was gelegen aan Valkenberg 3. Waarschijnlijk ligt de valkenjacht ten grondslag aan de naam van de hoeve.

Huize Meerlo / Huize Nab

Mgr. Jenneskensstraat 2, 5864 CS Meerlo Huize Meerlo is een herenhuis dat dateert uit omstreeks 1700 en is nooit als kasteel aangemerkt. Het staat ook wel bekend onder de naam Huize Nab, naar de laatste bewoonster voordat het in 1962 door de gemeente werd aangekocht.

Oorlogsmonument St. Joris met de Draak in Broekhuizen

Veerweg in Broekhuizen Het oorlogsmonument St Joris met de draak herdenkt de meer dan 50 Britse soldaten die zijn omgekomen bij de bevrijding van Broekhuizen en Broekhuizenvorst in november 1944. Een groot aantal van deze militairen sneuvelde bij de verovering van het kasteel Broekhuizen,

Huis Darth in Lottum

Op de hoek Veerweg - Opperdonkseweg in Lottum De eigenaren van huis Darth behoorden eeuwenlang tot het adellijke geslacht Van Darth. Over de oudste vormgeving en het bouwjaar zijn geen gegevens bekend. Bij de verkoop in 1663 werd het omschreven als een adellijk huis met grachten, wallen, schuren en stallingen.
Ruïne Kasteel Huys ter Horst
Oude tijden herleven!
Kastelen Peel en Maas

Bijzondere kastelen; beleef de mooiste kastelen in Peel en Maas!

Hier vindt u een overzicht van de prachtige kastelen die Peel en Maas rijk is..

Kasteel De Keverberg Kessel

Kasteel De Keverberg Kessel

Kasteel d'Erp Baarlo

Kasteel d'Erp Baarlo

Kasteel De Berckt Baarlo

Kasteel De Berckt Baarlo

Kasteel Scheres Baarlo

Kasteel Scheres Baarlo

De Gravenhof Kessel

De Gravenhof Kessel

Kasteel Huis Oyen en Mariakapel Kessel

Kasteel Huis Oyen en Mariakapel Kessel

Nog meer bijzondere en verborgen kastelen en historische locaties in het Land van Peel en Maas...

Verborgen kasteel De Putting Kessel

Bosakkerweg 3, Kessel Boven de voordeur van de boerderij aan Bosakkerweg 3 is de hardstenen wapensteen met jaartal 1652 van het verdwenen kasteel De Putting, ook wel Puttingh of Puteyck genoemd, ingemetseld. Het kasteel, een riddermatig goed heeft even ten noordoostwaarts van deze boerderij gelegen.

Verdedigingswal Landweer Kessel-Eik

Lanterdweg, Kessel-Eik Volgens een archiefstuk uit de 14de eeuw was de aarden wal die de heer van Horn Willem VI opwierp aan de grens met het Hertogdom Gelre bestemd tegen het "inrijden des Heeren vianden van Hoern".

Onderse Schans Helden

Baarloseweg 20, Helden De Onderse Schans was een vluchtplaats uit 1644 en beschermde boeren en hun vee tegen plunderende soldaten uit o.a. de Tachtigjarige Oorlog.

Kasteelwoning Wetfeet Castle Helden

Molenweg 77a, Helden Sinds 1996 heeft de bewoner van dit pand een bouwvallige boerderij eigenhandig omgeturnd in een kasteelachtige woning en rijkelijk versierd met oude legerspullen en middeleeuwse voorwerpen.

Wapensteen Hotel Antiek Helden

Mariaplein 1, Helden Bij de vernieuwbouw in 1934 is deze wapensteen met het jaartal 1706 ingemetseld. De wapensteen lag in de tuin van het hotel en is afkomstig van kasteel Huys Ter Horst in Horst en draagt de wapenschilden van de families Wittenhorst en Bocholtz.

Verborgen kasteel Ten Hove Panningen

Haagveld 2, Panningen Ten Hove, ook wel Huis Helden, de Hoof op het Heufken genoemd was vroeger een kasteel met een voorhof en was oorspronkelijk een leen van de heren van Horn.

Kasteel Villa Oeverberg

Veersepad 17, Kessel Om de eenzaamheid van zijn kasteel te ontvluchtten, bouwde de laatste bewoner van kasteel Keverberg, baron Frits, in 1870/1872 villa de Oeverberg. Het pand is gebouwd in kasteeltrant en vertoont invloeden van de vrij zeldzame, romantische Engelse Neogotiek.

Oude Pastorie Maasbree

Wilgenstraat 2, Maasbree Aan het einde van de 15de eeuw behoorde het huis op deze plek tot de bezittingen van de Heren van Brede. Het werd toen Hoff aen ghen Eijndt genoemd.

Verborgen Kasteel Westering Baarlo

Westeringlaan 69, Maasbree Nog altijd noemen de inwoners van Maasbree de boerderij aan de Westeringlaan 69 'het kestiël' (het kasteel), alhoewel van het oude kasteel Westering vrijwel niets meer is overgebleven. Oorspronkelijk was dit een boerenhofstede.

Verborgen Kasteel Huis Bree Maasbree

't Rooth/Provincialeweg, Maasbree Huis Bree was een kasteel dat voor het eerst in 1431 wordt vermeld in de leenregisters van de hertog van Gelre. Omdat de adellijke eigenaren op den duur vooral op hun landgoed in Arcen verbleven (de huidige Kasteeltuinen Arcen), stond het kasteel ook bekend als Huis Aersen.

Uitkijktoren Maasdal Baarlo

De Berckt, Baarlo Deze uitkijktoren is in 2018 geplaatst als laatste landschapselement van het zogenaamde Maasdalproject van de gemeente Peel en Maas. De toren biedt door de plaatsing in de bocht van de Maas een prachtig overzicht over het Maasdal.

Hoeve Hofackers Baarlo

Vergelt 2b, Baarlo Hoeve De Hofacker is een oude boerderij en werd reeds in 1369 vermeld als een rechtstreeks leen van de hertog van Gelre.

Huis Roffart Baarlo

De Roffart 5-7, Baarlo Roffaert was een eenvoudig landhuis en in de eeuwen die volgden hebben verschillende adellijke families het huis dan ook vooral als buitenverblijf gebruikt.
Kasteel De Berckt
Historische romantiek!
Kastelen Leudal

Bijzondere kastelen; beleef de mooiste kastelen in Leudal!

Hier vindt u een overzicht van de prachtige kastelen die Leudal rijk is..

Kasteel Aldenghoor in Haelen

Kasteel Aldenghoor in Haelen

Kasteel Groot Buggenum Grathem

Kasteel Groot Buggenum Grathem

Kasteel Horn in Horn

Kasteel Horn in Horn

Kasteel Malborg in Buggenum

Kasteel Malborg in Buggenum

Kasteel Ten Hove in Grathem

Kasteel Ten Hove in Grathem

Kasteel Nunhem

Kasteel Nunhem

Kasteel Baexem

Kasteel Baexem

Kasteel Exaten Baexem

Kasteel Exaten Baexem

Kasteel Borgitter Kessenich (BE)

Kasteel Borgitter Kessenich (BE)

Nog meer bijzondere (verborgen) kastelen en historische locaties in Leudal ...

De Bedelaer Haelen

Professor Duboisweg, Haelen Verzonken kasteel als vergelding voor de kasteelheer die op kerstnacht een bedelaar een nachtverblijf weigerde en terugzond in de kou. Gelegen aan de Professor Duboisweg in Haelen.

Galgenberg Haelen

Haelerweg, Horn Gedenkteken dat herinnert aan de executieplaats van het voormalige graafschap Horn. Gelegen bij de rotonde aan de Haelerweg in Horn

Baronsberg Baexem

Kasteelweg, Baexem Met mensenhanden opgeworpen aarden heuvel. Vermoedelijk een Middeleeuwse Motte, maar kan ook een grafheuvel zijn voor een Romein. Gelegen aan de Kasteelweg in Baexem.

Kasteel Ensebroeck Kelpen-Oler

Ensebroekerweg, Kelpen-Oler Verdwenen kasteel Ensebroeck is het gevolg van de wandaden van broers Van Ensebroeck met als gevolg verbranding van het kasteel. Gelegen aan de Ensebroekerweg in Kelpen-Oler.

Ellerschans Ell

Bussstraat 1, Ell Deze boerenschans dateert uit de Tachtigjarige oorlog (1568-1648), een verdedigingswerk en vluchtplaats op het boerenland tegen plunderaars. Gelegen aan de Busstraat 1 in Ell.

Kasteel Neyenghoor Neer

Ghoor 1, Nunhem Om verwarring te voorkomen met Aldenghoor (ald=oud), door de heren van Ghoor dit kasteel Ney=nieuw genoemd. Gelegen aan Ghoor 1 in Neer.

Huize Brias Baexem

Rijksweg 6-8, Baexem In Baexem wordt Huize Brias ook wel 'het kasteeltje' genoemd uit 1717. Gelegen aan de Rijksweg 6-8 in Baexem.

Versterking De Borg Baexem

Kasteelweg, Baexem Uitgraving van de gracht van de verdwenen versterking De Borg, vermoedelijk een vluchtschans. Gelegen aan de Kasteelweg in Baexem.

Wal Neeritter

Driessenstraat, Neeritter Een aarden wal en gracht, daterend uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), als bescherming tegen plunderende soldatenbendes. Gelegen aan de Driessenstraat in Neeritter

Villa Bosser Ittervoort

Bosserstraat 22, Ittervoort In 1905 gebouwd als zomerverblijf voor een rijke familie uit Chaleroi (B), incl. een Middeleeuwse hoeve Bosserhof. Gelegen aan de Bosserstraat 22 in Ittervoort.

Hoektoren boerderij Strikkenhof of Ter Beeten in Nunhem

Burgemeester Peetersstraat 41, Nunhem Dit landgoed was een voormalig leengoed van de graven van Horn. Mogelijk dat het torentje een teken van de adelijke pretenties destijds. Gelegen aan de burgemeester Peetersstraat 41 in Nunhem

Huys Warenberg in Horn

Heythuyserweg 40, Horn Van kasteel Warenberg resteert alleen nog de vroeg 19e eeuwse bebouwing van de voorburcht. In de midden van de 19e eeuw afgebroken. Gelegen aan de Heythuyserweg 40 in Horn.

Aldenhoven of Elsebeen in Baexem

Oudenhofweg 7, Baexem De vraag is of Aldenhoven in vroegere eeuwen een kasteel of versterkt huis is geweest. Voor de komst van de Fransen in 1796 de laatbank van klooster st. Elisabeth in Nunhem. Gelegen aan de Oudenhofweg 7 te Baexem.
Kasteel De Keverberg
By night!
Kastelen in beeld

Beleef hier de bijzondere verhalen aan het hof!

Aan verhalen en legendes rondom de kastelen is absoluut geen gebrek. Een aantal van deze boeiende verhalen worden op dit moment verzameld door onze gastheer Laquais Frans! Met beeld en geluid geeft hij u een virtuele rondleiding door enkele bijzondere kastelen...

Ontdek het verhaal van Kasteel Huys ter Horst

Ruïne met uitkijktoren in bosgebied

Ontdek het verhaal van de Tiendschuur Kasteel Huys ter Horst

De voorraadkelder van het kasteel

Ontdek het verhaal van De Gastendonk in Horst

De gastendonck van Kasteel Huys ter Horst

Ontdek het verhaal van de Ruïne Het Gebroken Slot in Grubbenvorst

Burcht Grebben, voormalig kasteel

Huis de Steeg in Grubbenvorst

Een voormalig riddermatig huis

Ontdek het verhaal van De Kolck Broekhuizenvorst

Verdwenen kasteel op een oude Maasarm

Ontdek het verhaal van Kasteel Kaldenbroek in Lottum

een bijzonder rustoord

Ontdek het verhaal van Kasteelke Meerlo

Bakermat van geslacht Van Mirlaer

Ontdek het verhaal van Huis de Gun Swolgen

Voormalig kasteel wel of niet?

Ontdek het verhaal van Kasteel Ooijen in Broekhuizenvorst

Van eenvoudige woontoren tot kasteel

Ontdek het verhaal van Kasteel de Borggraaf

Een compact landhuis met voorplein en omgrachte voorgebouwen.

Ontdek het verhaal van Van Horne

Roofridders

Ontdek het verhaal van Aldenghoor

De Heldin van Aldenghoor

Ontdek het verhaal van Borgitter

Het leven van Anna-Salomé

Ontdek het verhaal van Groot Buggenum

een bijzonder jachtslot

Ontdek het verhaal van Kasteel Baexem

leen van de Abdij van Thorn

Ontdek het verhaal van Keverberg

Een oude ziel

Ontdek het verhaal van De Berckt

Met de postkoets

Ontdek het verhaal van Kasteel d'Erp

Hoenen en Kapoenen

Ontdek het verhaal van Kasteel Scheres

Kunstenaar Shinkichi George Tajiri

Ontdek het verhaal van de Raay

Een 'riddermatig huys'

Ontdek het verhaal van Kasteel Huis Bree

Omgeturnd naar kasteelboerderij

Ontdek het verhaal van Galgenberg

Executieplaats graafschap Horn

Ontdek het verhaal van de Ellerschans

Een bijzondere verdediging

Ontdek het verhaal van de Baronsberg

Middeleeuws of Romeins?

Ontdek het verhaal van Ensenbroeck

De vloek van Ensenbroeck

Ontdek het verhaal van De Bedelaar

Het verzonken kasteel

Ontdek het verhaal van de Landweer

Een verdediging tegen plunderingen en veediefstallen

Ontdek het verhaal van De Putting

Het verdwenen kasteel in Gelderse Overkwartier
Bewoners aan het hof
Bijzondere verhalen!
Fietsen en wandelen

Bijzondere fiets- en wandelroutes langs kastelen

Kastelenroute Noord Horst aan de Maas

Kastelenroute Noord Horst aan de Maas

Kastelenroute Zuid Horst aan de Maas

Kastelenroute Zuid Horst aan de Maas

Kastelenroute Topper Land van Peel en Maas

Kastelenroute Topper Land van Peel en Maas

Kastelenroute Kastelen in het Land van Kessel

Kastelenroute Kastelen in het Land van Kessel

Kastelenroute Kastelen van Baarlo

Kastelenroute Kastelen van Baarlo

Van Horne Kastelenfietsroute Leudal

Van Horne Kastelenfietsroute Leudal

Van Waes Kastelenfietsroute Leudal

Van Waes Kastelenfietsroute Leudal

Draken en Kastelen fietsroute Beesel-Peel en Maas

Draken en Kastelen fietsroute Beesel-Peel en Maas

Knopen Lopen Baarlo: Kastelen en Kunst

Knopen Lopen Baarlo: Kastelen en Kunst

Kastelenfietstocht Baarlo met Ton van Reen

Kastelenfietstocht Baarlo met Ton van Reen
Bijzondere fietsroutes
Kastelen Hepkes Tocht

Een bijzonder jaarlijks evenement!

Jaarlijks wordt er in de regio een Kastelen Hepkestocht georganiseerd. Een speciale fietstocht langs kastelen waar de deelnemende kastelen hun toegangspoorten en deuren openstellen voor bezoekers en laten genieten van de tijd van weleer. U ontvangt een typisch hapje en geniet van entertainment uit vervlogen tijden!

Kastelen Hepkes Tocht
Genieten van vervlogen tijden!
Arrangementen

Bijzondere kastelen arrangementen

Diverse kastelen in deze regio bieden bijzondere arrangementen aan. Mooie fiets- en wandelroutes gecombineerd met lekker eten en bijzonder overnachten in één van de luxe kasteelhotels.

Bijzondere Kastelen arrangement; Baronnen van De Keverberg

Bijzondere Kastelen arrangement; Baronnen van De Keverberg
Kinderen

Kastelen; prachtig en machtig!

NU TE KOOP! Educatief kinderboek voor basisschool- en brugklas leerlingen met titel 'Met Sterre en Pepijn op reis door de tijd. Kastelen langs de Maas'.

Nieuw kinderboek over kastelen in de Maasregio

Nieuw kinderboek over kastelen in de Maasregio
Kastelen en kinderen
Educatief, spannend en leuk!