Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

De natuur op z’n mooist

In de prachtige natuur van Noord-Limburg met 2 Nationale Parken, De Groote Peel en de Maasduinen, beleef je mooie momenten. In ieder jaargetijde is de natuur op z’n mooist. 

Kijk goed om je heen, dan ontdek je de bewoners van de natuur overal. Trek er op uit: alleen of met het gezin en wij weten zeker dat je alleen maar geniet en helemaal tot rust komt.

 

Nationaal Park De Maasduinen  

In Nederland zijn twintig verschillende Nationale Parken. In het Noord-Oosten van Limburg tussen de Maas en de Duitse grens vindt u Nationaal Park de Maasduinen. Dit Nationaal Park dankt zijn naam aan de opvallende stuifzandruggen die ook paraboolduinen worden genoemd. Deze paraboolduinen zijn ontstaan tegen het einde van de laatste ijstijd. Door Nationaal Park De Maasduinen starten verschillende korte en lange bewegwijzerde wandelroutes. Ook zijn er drie verschillende rolstoelroutes. Het fietsknooppuntennetwerk gaat dwars door en langs het nationaal park. Voor mountainbikers zijn er drie verschillende routes.

Ook ruiters en menners kunnen van het nationaal park genieten op de daarvoor bestemde ruiter- en menpaden.

 

Reindersmeer   

Het prachtig natuurgebied Reindersmeer ligt in Well, gemeente Bergen. Tegenwoordig is het Reindersmeer een onderdeel van Nationaal Park De Maasduinen. Het Reindersmeer is in de jaren zestig ontstaan door zandafgravingen. Men begon toen met de winning van industriezand voor de betonindustrie. Om dit te kunnen realiseren moest een sluis gemaakt worden, deze is nog aanwezig maar doet geen dienst meer. In de sluisgang is informatie te vinden over de afgravingen. Door de zandafgravingen ontstonden het Reindersmeer en het naastgelegen Leukermeer. In tegenstelling tot het Leukermeer, waar zwemmen en vissen wel is toegestaan, is het Reindersmeer een kwetsbaar natuurgebied waar zwemmen, vissen en varen niet mag. Er zijn diverse prachtige wandel- en fietspaden in het gebied aangelegd voor recreatie. Een aanrader is de wandelroute Het Reindersmeer in 4 of 7 km, halverwege deze route kun je via een trekpontje (wat je zelf moet bedienen!) het meer oversteken. Een erg leuke ervaring. Breng ook een bezoek aan het Bezoekerscentrum De Maasduinen! Dit is een uniek gebouw, letterlijk hangend in de oude sluisbak die het Reindersmeer verbindt met het Leukermeer. In het bezoekersgedeelte vind je uitgebreide informatie over het gebied, maar je kunt er ook terecht voor een hapje en een drankje. Vlakbij het bezoekerscentrum ligt een leuke natuurlijke speeltuin, de Boskoel.

 

Nationaal Park de Groote Peel   

Nationaal Park De Groote Peel is een vogelrijk natuurgebied aan de rand van Noord-Limburg. Een hoogveengebied waar vroeger veelal turf werd gestoken, maar waar u tegenwoordig prachtig kunt wandelen. Het gebied is ruim 1400 hectare groot en is een aaneengeschakeld stuk natuur. Er bevinden zich bijvoorbeeld geen autowegen, hoogspanningsmasten of andere ontsierende werken. Hierdoor voelt u zich echt een met de natuur. Dit is uiterst zeldzaam in Nederland.Vroeger was De Groote Peel een oneindig Veenmoeras. Tegenwoordig is Nationaal Park De Groote Peel een natuurgebied van internationale klasse, vooral bekend vanwege zijn vogelrijkdom. Overal zijn sporen van het verleden te vinden en ook het waterrijke landschap herinnert aan vroeger. Destijds een plek om te mijden, nu een plek om naar hartenlust te wandelen.Rowwen Hèze bezong het en Toon Kortooms beschreef het: de woeste schoonheid van de Peel moét echt ontdekt worden tijdens een bezoek aan Limburg!

 

BuitenCentrum De Pelen

Het volledig ecologisch gebouwde bezoekerscentrum BuitenCentrum De Pelen, is de toegangspoort tot Nationaal Park De Groote Peel. Van hieruit worden wekelijks informatieve en leuke activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Het centrum is het hele jaar dagelijks geopend. Alleen in de wintermaanden op maandag gesloten.Nationaal Park De Groote Peel is ook het gehele jaar toegankelijk. Al is vanwege het broedseizoen een gedeelte van het park van half maart tot half juli gesloten en zijn in het najaar alleen de uitgezette wandelroutes open voor het grote publiek.

 

Knuppelbrugroute Groote Peel  

Startpunt:    Moostdijk 15    6035 RB    Ospel   Lengte: 3 km    

De Knuppelbrugroute door Nationaal Park de Groote Peel gaat voor een deel over houten paden door het veen, dit zijn de zogenaamde knuppelpaden. Deze knuppelpaden hebben een historische achtergrond; in andere veengebieden zijn namelijk knuppelpaden uit de Romeinse tijd gevonden, goed bewaard in het veen!

Zonder deze, door Staatsbosbeheer aangelegde knuppelbruggen, zou dit moerassige gedeelte van De Groote Peel niet toegankelijk zijn. De Knuppelbrugroute voert over twee grote en één kleine knuppelburg. 

 

 

Gerelateerd aan dit artikel

Nationaal Park De Maasduinen
Reindersmeer
Nationaal Park de Groote Peel
Buitencentrum De Pelen
Knuppelbrugroute Groote Peel
Nationaal Park De Maasduinen
Reindersmeer
Nationaal Park de Groote Peel
Buitencentrum De Pelen
Knuppelbrugroute Groote Peel
LIMBURGS MUSEUM PAKT UIT MET JUBILEUMEDITIE ZILVEREN CAMERA
LIMBURGS MUSEUM PAKT UIT MET JUBILEUMEDITIE ZILVEREN CAMERA
Verken Noord-Limburg op de fiets
Verken Noord-Limburg op de fiets
Klassieke muziek in Kasteeltuinen Arcen
Klassieke muziek in Kasteeltuinen Arcen
Internationale modeontwerpers in Kasteeltuinen Arcen
Internationale modeontwerpers in Kasteeltuinen Arcen
Jubileumexpositie Janneke Brinkman-Salentijn in Kasteeltuinen Arcen
Jubileumexpositie Janneke Brinkman-Salentijn in Kasteeltuinen Arcen
Mooie start herstel Limburgse Maasheggen
Mooie start herstel Limburgse Maasheggen