Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Woonoord ‘de oude molen’

Hier in het bos lag, aan het begin van de Wezerweg, een leeg barakkenkamp, dat in de Tweede Wereldoorlog als arbeidskamp van de Nederlandse Arbeids Dienst (N.A.D.) heeft gefungeerd . Als u hier wandelt volg dan het pad ‘Djalan Peringatan’ (Herinneringspad). Verderop komt u uit bij het kunstwerk ‘Vriendschap’ in de vorm van een bank. Het kunstwerk is vervaardigd door Norbert Simons en symboliseert de vriendschapsband die er was tussen de plaatselijke bewoners en de Ambonezen. Nadat het monument in mei 2022 is onthuld heeft Archief Well het initiatief genomen om deze plek een waardige uitstraling te geven. Samen met het info paneel herinnert deze plek aan de periode dat hier van1952 tot 1969 in woonoord de Oude Molen Molukse families waren gehuisvest. Ze werden in Well Ambonezen genoemd. 

In 1952 werden de eerste Molukse gezinnen ondergebracht in de groene barakken achter de verwoeste Wellse molen. Al had men een eigen kerk en school, toch groeide er ook een hechte band met de Wellenaren. 
Men deed in Well boodschappen, werkte bij tuinders in de omgeving, ging wekelijks naar bioscoop ”Walaria”, bezocht elkaars feesten en ging vriendschappelijk met elkaar om. Men bezocht in Well huisarts Smals als het nodig was en Wijkzuster Tonk van het Groene Kruis kwam geregeld bij de families op bezoek. Vooral de iets oudere jeugd kreeg een goed contact door samen te musiceren en heel wat Wellenaren kregen in die jaren hun eerste gitaarlessen. Daarnaast werd de volleybalsport beoefend, hetgeen in 1961 resulteerde in de oprichting van Volleyclub V.C. Tornado, waar zowel de dames als de heren heel wat overwinningen behaalden, dank zij de goede training door de Molukse jongeren. 
Well en de bewoners van het woonoord deelden lief en leed als één grote familie. Vanaf ca.1961 vertrokken de meeste bewoners naar diverse woonwijken in Nederland. Niemand van hen bleef in Well wonen, maar desondanks bleef er, ook na het vertrek van de laatste familie in 1969, een sterke band bestaan. Mede ook door de van tijd tot tijd georganiseerde reünies en de wederzijdse uitnodigingen voor bruiloften en verjaardagen.

 Meer weten over Woonoord 'de oude molen', kijk op de site van Archief Well

Adres
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.558157859063, 6.0959989766644

Dichtbij

Jan den Duvel
Jan den Duvel
Putjesberg
Putjesberg
Het ontstaan van het Leukermeer
Het ontstaan van het Leukermeer

Ontdek

Grensovergang Siebengewald
Grensovergang Siebengewald
Alvermannetjes op de Afferdse hei
Alvermannetjes op de Afferdse hei
Reindersmeer
Reindersmeer
Kleine Horst
Kleine Horst
De Band
De Band
Het ontstaan van het Leukermeer
Het ontstaan van het Leukermeer